Bilim / Teknoloji

İletişim kuramadığı düşünülen bazı deniz hayvanlarının sesli iletişimi tespit edildi

Daha önce iletişim kuramadığı düşünülen bazı deniz hayvanlarının sesli iletişim kabiliyetinin olduğu belirlendi

26 Ekim 2022 15:47

BBC'nin haberine göre, Zürih Üniversitesinden doktora öğrencisi Gabriel Jorgewich-Cohen, iletişim yeteneği bulunmadığı düşünülen 50 deniz kaplumbağası türü, tuataralar, akciğerli balıklar, kör kertenkeleler gibi deniz canlılarını inceledi.

Jorgewich-Cohen, hayvanların sesini dinlemek için mikrofon kullandığı çalışmasında bu hayvanların eşleşmek istediklerinde ya da yumurtadan çıkarken iletişim kurduklarını ortaya koydu.

İncelediği hayvanlarının sessiz ve iletişimden yoksun olduğunun kabul edildiğini vurgulayan Jorgewich-Cohen, aslında bu hayvanların seslerinin olduğu ve bu şekilde iletişim kurduğunu ancak insanların bunu duyamadığını belirtti.

Jorgewich-Cohen, bu deniz hayvanlarının her birinin farklı davranışı ifade eden bazı sesler çıkararak iletişim sağladığını kaydetti.

Deniz kaplumbağalarının av olmayı engellemek için hep birlikte yumurtalardan çıkarken ses çıkardıklarına işaret eden Jorgewich-Cohen, bu türün eşleşmek istediği ya da kendi bölgelerini korumak için de ses çıkardığını vurguladı.

Öte yandan, Jorgevich-Cohen, filogenetik analiz adı verilen bir teknik kullanarak ses çıkarabilen hayvanlar arasındaki ilişkiyi inceledi.

Önceki araştırmalarda, "omurgalılardaki sesli iletişimin 200 milyon yıl öncesine gittiği" kabul edilirken Jorgevich-Cohen, çalışmasında "omurgalılarda sesli iletişimin 400 milyon yıl öncesine" dayandığını iddia etti.

Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı. (AA)