Gündem

İlerici Kadınlar Derneği'nden 29 Ekim mesajı: Kahrolsun istibdat, yaşasın Cumhuriyet

29 Ekim 2023 07:39

İlerici Kadınlar Derneği, Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, “100 yıl önce işgale, saltanata ve gericiliğe karşı ayağa kalkan irade ve ilerici birikim bu karanlığa karşı mücadeleye devam ediyor. Kahrolsun istibdat, yaşasın Cumhuriyet” ifadelerini kullandı.

Dernekten “Laiklikten vazgeçmiyoruz. 100. yılında yaşasın Cumhuriyet” başlığıyla yapılan açıklamada “Kadınların eşitlik mücadelesi için de köklü bir devrim, büyük bir atılım olan cumhuriyetin kazanımlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen siyasi iktidar, kadınların eşitsizliğinin fıtrat, yoksulluk ve sömürünün kader planı olduğu bir rejimi yerleştirmeye çalışmaktadır” denildi. Medeni Yasa’nın hedef alındığı anımsatılan açıklamada, “Siyasi iktidar şimdi de ‘yeni anayasa’ ile kurmaya çalıştığı rejimi tescillemek istemektedir. Bu girişim Cumhuriyetin tüm kurumları, değerleri ve ilkeleriyle yok edilmesi anlamına gelmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle:

Emperyalist işgale karşı mücadelenin zaferi ile saltanata ve hilafete son vererek kurulan Cumhuriyet’in 100. yılında laiklik, bağımsızlık ve yurttaşlık başta olmak üzere pek çok kazanım sermaye sınıfı ve siyasi iktidar tarafından tasfiye edilmiştir.

Kadınların eşitlik mücadelesi için de köklü bir devrim, büyük bir atılım olan Cumhuriyet’in kazanımlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen siyasi iktidar, kadınların eşitsizliğinin fıtrat, yoksulluk ve sömürünün kader planı olduğu bir rejimi yerleştirmeye çalışmaktadır.

Öte yandan, laik hukukun simgesi, kadınların hukuki ve toplumsal eşitliğinin temeli olan Medeni Kanun gerici unsurlar tarafından hedef alınmakta, kadınların sahiplendirilmesi gerektiği ifade edilebilmektedir. Siyasi iktidar ve yobaz unsurlarla gericilik yarışına girenler, tekke ve zaviyelerin kapatılmasına dair kanunu “kadük” olarak ifade edilebilmekte, tarihteki Cumhuriyet düşmanı işbirlikçi yobazları halk kahramanı olarak niteleyebilmektedir.

Cumhuriyet tarihinin en gerici, işbirlikçi ve sağcı TBMM bileşiminden de güç alan siyasi iktidar şimdi de “yeni anayasa” ile kurmaya çalıştığı rejimi tescillemek istemektedir. Bu girişim Cumhuriyet’in tüm kurumları, değerleri ve ilkeleriyle yok edilmesi anlamına gelmektedir.

Yurttaşı kul, halkı tebaa ile ikame etmeye çalışanlar Cumhuriyet’i arızi bir durum olarak gördüklerini ‘’yüz yıllık reklam arası bitiyor’’ diyerek dillendirebilmekte, 100. yılında Cumhuriyet kutlamalarını iptal edebilmektedir.

Ülkenin kaynaklarını sermayenin kâr hırsına terk edenler, emperyalizmin savaş ve işgal politikalarının ortağı olanlar, laikliği fiilen tasfiye ederek tarikat ve cemaatler ile mafya çetelerini ve aşiretleri iktidara taşıyanlar, yüzüncü yılında, Cumhuriyet’in tabutuna son çiviyi çakmaya hazırlanmaktadır.

Ancak unutmasınlar, 100 yıl önce işgale, saltanata ve gericiliğe karşı ayağa kalkan irade ve ilerici birikim bu karanlığa karşı mücadeleye devam ediyor.

İlerici Kadınlar Derneği, eşit ve özgür bir ülke için bütün kadınları emekçilerin omuzlarında yükselecek laik Cumhuriyet mücadelesine güç vermeye çağırıyor.

Laiklikten vazgeçmiyoruz!

Kahrolsun istibdat, yaşasın Cumhuriyet!