Gündem

İlahiyatçı Prof. Kırbaşoğlu'ndan Eda Taşpınar yorumu: Böyle magazin konularda ‘ahkam kesmek’, ucuz bir dindarlık gösterisine dönüştü

05 Ocak 2023 11:08

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Hayri Kırbaşoğlu, manken Eda Taşpınar’ın mescitte fotoğraf çektirmesi sonrası hakkında başlatılan soruşturmayı eleştirerek, "Böyle magazin konularda 'ahkam kesmek', ucuz bir din dindarlık gösterisine dönüştü" dedi.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’a konuşan Kırbaşoğlu, camii-mescit içinde kimsenin dekolteli poz vermesinin doğru olmadığını ama meseleye serinkanlı yaklaşmanın daha uygun olacağını belirtti. Kırbaşoğlu, “Hemen yargılıyoruz ama bakalım bu hanımefendinin dine hakaret etmek ya da mabede saygısızlık gibi bir niyeti var mıydı? Önce bunu bir sormak lazım. Belki oranın mescit olduğundan haberi yok. Niyet önemlidir. Bu konularda anlamadan yargılayan din adamlarını da anlamıyorum. Böyle magazin konularda ‘ahkam kesmek’ ucuz bir dindarlık gösterisine dönüştü maalesef. Zira bu din adamları ülkemiz veya bölgemizdeki zulümler, haksızlıklar, işgaller, katliamlar, yolsuzluklar, adaletsizlikler gibi -bir kadının mescitte poz vermesinden daha vahim- konularda sessiz kalıyor. Bu konularda da İslamiyet’in gerektirdiği hassasiyetleri göstersinler ki inandırıcı olsunlar” diye konuştu.

"Camilerde her türlü faaliyet yapılabilir"

Kırbaşoğlu, İslam’da mabetlerin kutsal olduğunun tartışılır konulardan olduğunun da altını çizerek, şöyle devam etti:

“Sonuçta mabetler insan eli ile yapılmıştır. Peygamber efendimiz arkadaşları ile çamur ve hurma dallarından inşa etmiştir, ki İslam’ın ilk dönemlerinde camilerde günlük hayatın tüm aktiviteleri; toplantılar, buluşmalar yapılır, evi olmayanlar burada kalırdı. İslam’da mekân ve zaman sınırlaması yoktur. Hiç camii olmasa da her yerde namaz kılınabilir. Mabetleri kutsama ve dokunmama bilinci Osmanlı’dan miras kalma. Dolayısıyla cami ve mescitlerde her türlü faaliyet yapılabilir. Çocukların oyun alanı da olabilir, nikâh yapılacak, pasta kesilecek yerde. Yeter ki çocuklar, gençler camiye gelsin, dini sevsin, uzaklaşmasın.”

Taşpınar'ın, sosyal medya hesabında paylaştığı cami içerisinde çekilmiş fotoğrafları tepki çekmişti. Tepkiler üzerine fotoğrafları kaldıran Taşpınar hakkında soruşturma açılmıştı.