Gündem

İlahiyatçı Prof. Kırbaşoğlu’ndan Ayasofya tahribine tepki: Dünyada eşi benzeri yok, bu durum karşısında keşke cami yapılmasaydı diyorum

Geçen ay Ayasofya’nın tarihi İmparator Kapısı tahrip edilmiş, bazı kişilerin kapıdan parça koparıp yedikleri iddia edilmişti. Son gelen görüntülerde ise bazı misafirlerin tarihi yapının duvarlarını kazıyıp poşetlere doldurduğu görüldü

27 Mayıs 2022 09:08

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Hayri Kırbaşoğlu, Ayasofya'nın tarihi İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edilmesi, kapıdan parça koparılması gibi tarihi yapıya verilen hasarları eleştirdi.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Kırbaşoğlu, tarihi bir yapıdan parça koparmak ya da iddia edildiği gibi o parçadan yemek, torbaya koyup eve götürmek ve/veya o yapıya yüz sürmek, çaput bağlamak gibi ritüellerin İslam’da yeri olmadığını belirtti.

Prof. Kırbaşoğlu şöyle konuştu:

“Bu olsa olsa putperestliktir. Bunlar hurafedir. Türkiye’de Müslümanlık üzgünüm ki kendi içinde şirk barındırıyor. İslam’a aykırı birçok unsur var. Türbe kültüründen tut fanilerden medet ummaya kadar! Bunlar Fatiha Suresi ile taban tabana zıt; ‘İyyâke na’budu ve-iyyâke nesta’în’, ‘Ancak sana ibadet eder ve ancak senden yardım dileriz.’ Günde 5 defa bu sureyi okuyan insanlar bir tek Allah’tan yardım istemiyor ve bu garip, anlamsız ritüellerden medet umuyorlar. Vahim bir tablo. Ayasofya’nın yapı olarak dünyada eşi benzeri yok, bu durum karşısında keşke cami yapılmasaydı diyorum. Bazı insanlarımız sanat, tarih, kültürel miras konularında fazlaca nobran.”