Gündem

İlahiyatçı Cemil Kılıç: Bazı çevrelerin şeri İslam devleti kurma arzusu var

Kılıç, bazı cemaat ve tarikat liderlerinin Diyanet'ten maaş aldığını belirtti

23 Aralık 2019 09:16

İlahiyatçı Cemil Kılıç, bugün ülkede hâkim kılınmaya çalışılan dini anlayışın Emevi doktrini üzerine olduğunu belirterek, "Bu anlayış, insanları dünyevi realiteden koparır, tamamen uhrevi anlatılara göre hayatı dizayn etmeye çalışır, küçük bir azınlık da dünyanın nimetlerinden sonuna kadar faydalanır" ifadelerini kullandı. Bazı çevrelerin, Sünni İslam fıkhını refere ederek ulaşmak istediği siyasi bir sistem olduğunu kaydeden Kılıç, "Tırnak içinde ifade edeyim, şeri bir İslam devleti kurmak veya devleti o tarafa doğru dönüştürmek arzusunun olduğu anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'ten İpek Özbey'in haberine göre, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan faizsiz finans kuruluşları denetçileri için belirlenen etik kurallar, fıkhi hükümlere bağlanmasını değerlendiren Cemil Kılıç, bugün esas alınan İslam'ın egemenler lehine yorumlanmış İslam olduğunu ve buna 'Emevi şeriatı' dediklerini belirtti. Aynı külliyattan Vahhabilerin, Selefilerin hatta IŞİD'in de beslendiğini kaydeden Kılıç şunları söyledi:

"Kuran’a rağmen Kurancılık, İslama rağmen İslamcılıktır"

"Son yayımlanan Resmi Gazete’deki konular da aslında biraz deştiğinizde egemen Sünni İslam fıkhındaki bazı hükümlere dayanıyor. Egemen din anlayışında transandantal bir Tanrı mevhumu hâkim. Bunlar kendilerini uzaklardaki Allah’ın yakınlardaki temsilcisi gibi addediyor. Zaman zaman İslam tarihinde görmüşüzdür; sultanlar, halifeler, yönetici kesim, kendisini Allah’ın yeryüzündeki gölgesi olarak nitelendirir. Bu Emevilerin İslam yorumunu ve Tanrı tasavvurunu yansıtır. İslamdaki tek Tanrı tasavvuru bu değildir. Bir de evrende, varlıkta, insanda mündemiç bir Tanrı tasavvuru vardır. Biz o tasavvuru savunduğumuz için diğerini Kuran’dan onay almayan bir sapkınlık olarak nitelendiriyoruz. Bu, Kuran’a rağmen Kurancılık, İslama rağmen İslamcılıktır. Bize göre bu, İslama ihanettir" ifadelerini kullandı.

"Rüşt çağından önce çocuklara dini eğitim verilmesi Kuran'a ve İslam'a aykırı"

Anaokullarında çocuklara din eğitimi verilmesini değerlendiren Kılıç, "Rüşt çağından önce çocuklara herhangi bir dini eğitim verilmesi Kuran’a ve İslama aykırıdır. Kuran ve İslam fıtratı esas alır. Bugünkü din anlayışında fıtrata karşı bir duruş var. İnsan doğasını temel aldığımızda anaokulundaki bir çocuğun Allah, melek, ahiret inancı gibi soyut kavramları anlaması mümkün değil. Dolayısıyla çocuğun fıtratına aykırıdır bu. Fıtrata aykırı uygulama İslama aykırıdır. Anaokulundaki ve ilkokuldaki çocuklara din eğitimi vermek, onları ileride ulaşmaları arzulanan tahkiki imandan çekip alır" dedi

Diyanet'in Cumhuriyet devrimleriyle mücadele eden bir kuruma dönüştürülmeye çalışıldığını belirten Kılıç, "Bu kurumun içerisinden çıktı Fethullah Gülenler, Cemalettin Kaplanlar, Timurtaş Uçarlar… Bugün bazı cemaat ve tarikat liderleri Diyanet’ten maaş alır" dedi. Kılıç sözlerine şu şekilde devam etti:

"Cemaat ve tarikat liderleri Diyanet’ten maaş alan devlet memurudur"

"Kamuoyu bilmez. Bazıları Diyanet’in memurudur. Fethullah Gülen vaizdi, maaş alıyordu. Bugün de bazı cemaat ve tarikat liderleri Diyanet’ten maaş alan devlet memurudur. Diyanet kuruluş amaçlarından saptı. Bu parayı nereye harcıyorlar, sayıştay raporları ne diyor, incelemek lazım. Bir bakıyoruz Türkiye, yurtdışında 103 cami yapmış. Cibuti’de bile cami yaptılar. Açılışına uçak tutup gittiler, 700 bin küsur para verdiler. Ben, Gaziosmanpaşa’da oturuyorum, komşum Roman vatandaş, evinin damı akıyor, üzerinden yağmur yağıyor, devlet onun evini yapmıyor ama Cibuti’de cami açıyor. Her önlerinden geçişimde içim sızlıyor. Diyecekler ki, “İçin sızlıyorsa sen yardım et”… Ben de aynı durumdayım, ben de yoksul bir kimseyim."