Gündem

İkizköy'de Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik arazi, linyit madeni sahası olarak kamulaştırıldı!

Acele kamulaştırılan araziler, İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içinde yer alıyor

12 Mart 2024 02:05

T24 Haber Merkezi

Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali'nin kömür sahasını genişletmek için yüzlerce ağacın yok edildiği İkizköy'deki Akbelen Ormanları'nın çevresinde yer alan 190 parsellik arazi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere acele kamulaştırıldı. Kararda, tarım arazilerinin olduğu sahanın linyit işletme ruhsatı olduğu belirtildi. 

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde yer alan Akbelen Ormanları'nda, Limak Holding ve IC Holding'in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin kömür sahasını genişletmek için geçen yıl 24 Temmuz'da ağaç kesimine başlanmış, yüzlerce ağaç yok edilmişti. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Akbelen çevresindeki araziler acele kamulaştırıldı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan  karara göre; Akbelen Ormanı’nın bulunduğu Milas'ın İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içindeki 190 parsellik arazi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı. Kararda, tarım arazilerinin olduğu söz konusu sahanın "S:86541" numaralı linyit işletme ruhsatlı saha olduğu belirtildi.  

Son olarak yaşam savunucuları, Akbelen Ormanı’nı korumak için açtığı ruhsat iptali davasını idare mahkemesi tarafından iptal edilme kararını, yürütmeyi durdurma talebiyle istinafa taşımıştı. Alanda 40 bine yakın zeytin ağacı olmasına karşın Zeytin Kanunu hiçe sayılarak yakın bölgelerde dinamitle patlatma yapılıyor.

TIKLAYIN - Bursa’daki Türkiye Şeker Fabrikası'na ait taşınmaz 58 milyon 500 bin TL'ye satıldı: İki yıl önce "ticaret-konut alanı" yapılmıştı

TIKLAYIN - 8. Yargı Paketi, Resmi Gazete'de yayımlandı: AYM'nin iptal ettiği ‘örgüt adına suç işleme' fiiliyle ilgili yeni düzenleme yürürlüğe girdi!


Akbelen'de yaşananlar | Ağaç kıyımı nasıl onaylandı?

Akbelen Ormanı, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin imzasıyla Muğla Milas’taki iki termik santralına kömür sağlamak amacıyla 2020 yılında Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye (YK Enerji) devredilmişti. Özelleştirme kararı sonrası bölgede ağaçların kesildiğini iddia eden köylüler, duruma itiraz ederek Akbelen'de nöbet tutmaya başladı.

Temmuz 2021'de İkizköylülerin Orman Genel Müdürlüğü'ne karşı Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'nde açtığı yürütmeyi durdurma davası sürerken; Akbelen Ormanı'nda yaklaşık yüz ağaç kesildi. İkizköylülerin ve çevre aktivistlerinin protestoları sonrası ağaç kesimi durdu.

1 Mart 2022'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik ile “Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri” kapsamında, Akbelen'de madencilik faaliyetlerinin yapılmasına izin verildi. Bakanlığın bu kararının ardından 2021'den beri nöbet tutulan alanda bulunan ağaçların kesimi, 24 Temmuz 2023'te yeniden başladı.

Erdoğan'dan Gezi göndermesi: "Marjinaller" ve "provokatif eylemler" 

7 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Recep Tayyip Erdoğan, Akbelen'de ağaç kesimine karşı eylem yapan bölge halkı ve yaşam savunucuları için "çevreci marjinaller" demişti. İlk kez konuya ilişkin konuşan Erdoğan, Akbelen'deki eylemleri "provokatif eylemler" olarak nitelendirerek, "Avrupa'nın hiçbir yerinde kömürle üretimin artırılmasına karşı çıkılmazken, Türkiye'de ağaç sevgisi adında provokatif eylemler yapılmaktadır. Ülkemizin ormanlarının arttığı ilgili kurumlar tarafından sürekli olarak açıklanmıştır. Kampanyaları ağaç sevgisiyle izah edemeyeceğimiz açıktır" diye konuştu

Olağanüstü toplanan Meclis'te tüm önergeler reddedildi

Tatilde olan Meclis ise CHP'nin çağrısı üzerine 8 Ağustos'ta Akbelen gündemiyle olağanüstü toplandı. Toplantı yeter sayısının sağlanmasının ardından CHP'nin Akbelen Ormanı'nda yaşanan kıyıma ilişkin genel görüşme önergesi ele alındı. Müzakerelerin ardından muhalefetin verdiği genel görüşme önergeleri AKP ve MHP oyları ile reddedildi

TIKLAYIN | Akbelen için olağanüstü toplanan TBMM'de, tüm önergeler reddedildi

Mehmet Y. Yılmaz yazdı | İçişleri Bakanlığı her sözü kaldıramıyor!

Umur Talu yazdı | İnsana, tabiata, ağaca karşı… İmtiyaz koruyan devlet gücü!

Gökçer Tahincioğlu yazdı | Konuştuğu gibi yaşayamamak: Akbelen'den Hasankeyf'e katliamlar ve sahipleri

Çiğdem Toker yazdı | "Oldukça küçük" Akbelen

Rıza Türmen yazdı | Akbelen neden önemli?

Yalçın Doğan yazdı | Portekizli Guterres'i en çok Akbelen köylüleri anlıyor

İklim Masası yazdı | Akbelen'i korumak adil geçişle mümkün

Bengi Başaran yazdı | Biz yokken burada olan ağaçlar biz giderken selam durabilsin diye Akbelen