Ekonomi

İki sigorta şirketine el konulmuştu: Hasar 1 milyar lirayı bulabilir

11 Aralık 2023 17:42

Malvarlığı yükümlülüklerinin karşılayamadığı gerekçesiyle Sigorta ve Özel Emeklilik Şirketleri Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) tarafından el konulan Mellce ve GRI Sigorta ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı.

Hasar incelemeleri sürdükçe içlerinde İstanbul Metrosu'nun da bulunduğu 125 bin sigortalının 450 milyon liralık sigorta priminin büyük bölümünün sahte hasarlar ile şirketlerden kaçırıldığı tespit edildi. Hasarın 1 milyar lirayı bulması bekleniyor.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, 28 Kasım'da el konulan Mellce Karşılıklı Sigorta Kooperatifi ve GRI Sigorta AŞ'deki durumu değerlendirmek için toplanan 4 kurum 2 şirkette tespit edilen 'şirketlerin içini boşaltma' anlamına gelebilecek gelişmeleri aktardı. SEDDK Başkanı Davut Menteş, varlıkları yükümlülüklerinin yarısını bile karşılayamadığı için el konulan iki sigorta şirketinin büyüklük açısından sistemin binde 3'ü olduğunu belitti. Menteş sigorta sektöründe yaşananların bu iki şirkete özel olduğunu risk unsuru taşıyan başka bir şirket bulunmadığını söyledi.

Şirket malvarlıklarından karşılanması kararlaştırıldı

SEDDK, Türkiye Sigorta Birliği ve Güvence Hesabı ile TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi, iki şirketin batması nedeniyle mağdur olan içlerinde İstanbul Metrosu'nun da bulunduğu 125 bin kişi ve kurumun davam eden hasarlarının şirket malvarlıklarından karşılanmasını kararlaştırdı. İki şirketin ağırlıklı kasko olmak üzere devam eden hasar sayısı şu anda 8 bin civarında. Geri kalan poliçeler iptal olacak. Kişiler yeniden sigorta yaptırmak istediklerinde ise Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tavsiye kararı ile sigorta şirketleri geri kalan sigorta süresini yüzde 50 indirimi kesecekleri poliçe ile tamamlanmasını sağlayacak. Şu andaki hasarlar ödendikten sonra geriye kalan olursa müşterilere zararı karşılığı ödeme yapılacak.

Menteş, yargılamaların Türk Ticaret Kanunu genel hükümleri baz alınarak sürdürüldüğünü belirterek, bundan sonraki süreçte benzer olayların yaşanmaması için yasal çalıma yapıldığını söyledi.

"Durum daha karışık"

Güvence Hesabı Genel Müdürü Abdullah Kara da sigorta şirketleri yerine portföy yönetim yetkisinin kendilerine verildiğini belirterek, "Zararın üçte birlik kısmının şirketlerin malvarlığından karşılanması düşünülüyordu ancak hasar incelemelerini yaparken gördük ki durum daha karışık. Bazı hasar ödemelerinin abartılı olduğunu, bazı alanlarda yoğunlaştığını gördük" dedi. Kara, böylece şirketlerin içini boşaltma girişimi olduğunu kabul etti.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen de iki şirkete el konulmasının ardından aldıkları kararın öncelikle yeni sigortalı arzını önlemek ve mevcut sigortalıları ise güvenli bir alana tahliye etmek amaçlı olduğunu anlattı.