Dünya

II. Margrethe, 900 yıldır kendi isteğiyle tahtı bırakan ilk hükümdar oldu; Danimarka'nın artık 'Kral'ı var

15 Ocak 2024 07:30

T24 Dış Haberler

Kraliçe II. Margrethe'ın 52 yıllık hükümdarlığın sonunda resmen tahttan çekilme kararı almasının ardından oğlu X. Frederik, resmen Danimarka'nın yeni Kralı oldu. 

Başkent Kopenhag'da on binlerce kişi yeni Kral'ı selamlamak ve yaklaşık 900 yıldır kendi istediğiyle tahtı bırakan tek hükümdar olan II. Margrethe'a veda etmek için Christiansborg Sarayı'nın önünde toplandı. 

Pazar günü saat tam 15.00'da sarayın balkonunun kapıları açıldı ve binlerce kişinin bağrışları arasında gümüş konfetiler patlatıldı. Kalabalığın içinde taç takan da vardı, şampanya içen de, Danimarka bayrağı sallayan da. 

Törene Başbakan Mette Frederiksen de katıldı. Tahtı bırakan Kraliçe'ye teşekkür ettikten sonra Frederiksen yeni Kral'ın kolunu kaldırdı ve "Çok yaşa Kral 10. Frederik" diye bağırdı. 

Kral, daha sonra annesine, eşine ve ailesine teşekkür etti. 

Kral olarak ilk konuşmasında Frederik balkondan, "Hedefim yarının birleştirici Kralı olmak. Bu hayatımı adadığım bir görev" dedi. 

Frederik, pazar günü içinde annesinin tahtı gönüllü bırakma kararını imzalayıp Devlet Konseyi'ne vermesiyle otomatik olarak Kral oldu. Kraliçe II. Margrethe, imzayı attıktan sonra gözleri dolarak "Kral çok yaşasın" dedi ve odadan çıktı. 

II. Margrethe, yılbaşı konuşmasında sürpriz bir şekilde tahtı bırakacağını duyurmuştu. II. Margrethe, halk arasında sevilen bir isimdi. Bir sosyal demokrat olan Başbakan Frederiksen, daha önce Kraliyet yanlısı olmadığını ancak II. Margrethe'ın fikrini değiştirdiğini söylemişti.