Ekonomi

İhracatçılara parite darbesi: Otomotivde kayıp 1 milyar dolar

Euro/dolar paritesinin eşitlenmesiyle pek çok ihracat sektörü olumsuz etkilendi

18 Temmuz 2022 08:43

Euro/dolar paritesinin 20 yılın ardından eşitlenmesi gelirinin büyük kısmı euro, giderinin ise dolar olan Türk ihracatçılarını olumsuz etkiledi. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre pek çok sektörde parite kaynaklı kayıp yaşanırken, otomotivde ilk 6 ayda yaşanan kayıp 1 milyar doları gördü.

Sektör temsilcileri, Türkiye'nin küresel rekabetinin söz konusu durumdan etkileneceğini belirtirken, dolarla satış yapılabilecek yeni pazarlar bulunması gerektiğini belirtti.

Dünya'dan Yener Karadeniz'e konuşan temsilciler şunları söyledi:

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik "İhracatımızın yüzde 65’inden fazlasının Euro olması ve ihracat istatistiğinin dolar tutuluyor olması, ihracat değerimizi negatif etkiliyor. Otomotivde 6 ayda 1 milyar dolara yakın parite kaynaklı bir kayıp oldu. Aynı zamanda birçok hammadde dolarla alınıyor. Dolayısıyla doların güçlenmesi Avrupa pazarındaki rekabetçiliğimizi kötü etkileyecek." dedi. 

"Dolarla satış yapacak pazarlar bulmamız lazım"

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu şöyle konutu:

" Hammadde ithalatımız dolarla ama ihracatımız Euro ile. Maalesef aradaki parite farkı karlılığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bizim de dolar bazında ihracatımızı artırmak, Euro ile yaptığımız ihracatın pazar payını azaltmak için dolar pazarlarına daha çok çaba sarf etmemiz lazım. Farklı pazarlarda, dolar bazında mal satacak pazarlar bulmamız lazım. "

"Küresel rekabetimiz etkilenecek"

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye ekonomisine en fazla döviz girdisi sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörleri olarak dışa bağımlılığımız büyük ölçüde yok. Ama pamuk gibi bazı hammaddelerde ithalatçıyız. Dolayısıyla ihracatı ağırlıkla Euro, ithalatı ise dolar ile yapan tekstil sektörümüz için Euro-dolar paritesinin eşitlenmesi, ihracatının yarısını Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiren sektörümüzde olumlu bir gelişme değil. Euro, dolara karşı uzun yıllar daha değerliydi. Biz de ana ihracat pazarımız AB olması sebebiyle paritedeki farkı lehimize çeviriyorduk. Dolayısıyla paritedeki eşitlenme tüm küresel rakiplerimizi etkileyeceği gibi Türk tekstil sektörümüzü de etkileyecektir."

"Girdi maliyetleri artıyor"

Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır şunları söyledi:

"Makine sektörü için temel pazar yaklaşık yüzde 50 ihracat ile AB. Buna karşın başta enerji olmak üzere çelik gibi temel girdilerinin dolar bazlı temini, girdi maliyetini yukarıya taşıyor. Tüm bu gelişmelere karşın Avrupa kaynaklı artan talep sürerken küresel ekonomide sıkı para politikalarına geçişin de etkisi ile yavaşlama söz konusu. Ancak bunun etkileri henüz görülmüş değil. Makine ithalatında ise Çin ve Uzak Doğu ağırlığı dikkate alındığında paritedeki bu gelişmenin fiyatları bir nebze yukarıya taşıyacağı beklenebilir. "