Gündem

İddianameden: Arap Baharı "İslami demokrasi talebi", Gezi "hükümete yönelik kalkışma"

Gezi Parkı ve Osman Kavala iddianamesi bugün mahkeme tarafından kabul edildi

04 Mart 2019 19:07

İş insanı Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında Gezi Parkı eylemlerine ilişkin olarak yürütülen soruşturmanın iddianamesi kabul edildi. İddianamede Gezi Parkı eylemleri, 2010 yılının son günlerinde başlayan Arap Baharı hareketinin Türkiye'ye yansıması olarak nitelendirilirken; Arap Baharı'nın halkların özgürlük ve insan hakları taleplerinden ortaya çıktığı belirtildi.

TIKLAYIN - Gezi Parkı ve Kavala iddianamesi kabul edildi

İddianamede Arap Baharı için “Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları taleplerinden ortaya çıktığı, İslami demokrasi taleplerinin arttığı döneme denk geldiği ve birçok siyaset bilimci tarafından da ‘eşi görülmemiş halk hareketi’ olarak tarif edildiği” değerlendirmelerinde bulunuluyor. Ancak aynı iddianamede Arap Baharı’nın Türkiye’ye yansıması olarak ifade edilen Gezi Parkı eylemleri ise “kalkışma” olarak değerlendiriliyor.

İddianamede Arap Baharı

“Arap Baharı, Arap dünyasında meydana gelen büyük siyasi sonuçları olan harekettir. 2010 yılında başlayan ve günümüzde de süren, Arap coğrafyasında yaşanan halk hareketlerine verilen ortak addır. Arap Baharı; Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları taleplerinden ortaya çıkmış; bölgesel, toplumsal bir siyasi ve silahlı bir harekettir. Protestolar, mitingler, gösteriler ve iç çatışmalar yaşanmıştır. Halklar, özgürlük mücadelesi adı altında hükümetleri resmen devirmiştir. Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemen'de büyük çapta; Moritanya, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Lübnan ve Fas'ta küçük çapta olmak üzere tüm Arap Dünyasında baş gösteren mitingler, protestolar, halk ayaklanmaları ve silahlı çatışmalardır. Bu süreçte İslami demokrasi talepleri artmıştır. Birçok siyaset bilimci bu eşi görülmemiş halk hareketini, Arap dünyasında yaşanan en büyük değişim olarak adlandırmaktadır.”

İddianamede Gezi Parkı eylemleri

“Ülkemizde ise bu olayların farklı bir yansıması ve uyarlaması olarak, hakkında iddianame tanzim olunan şüphelilerce İstanbul Taksim Bölgesi Yayalaştırma projesi kapsamında, Taksim Gezi Parkındaki bazı ağaçların 27.05.2013 tarihinde başka yere nakledilmesi bahanesi ile başlayan protesto eylemleri, provokasyonlarla birlikte ülke çapında olaylara ve şiddet içerikli eylemlere ve hükümete yönelik bir kalkışmaya dönüşmüştür.”

TIKLAYIN - 16 ay sonra hazırlanan Gezi Parkı-Kavala iddianamesinin tam metni