Bilim / Teknoloji

İddia: Samsung’un Çin menşeili casus yazılım barındıran cihazlar üretti

10 Ocak 2020 12:41

Casus yazılımlar bilişim çağının bir gerçeği durumunda ve güvenlik önlemleri her zaman yeterli olmuyor. Son olarak dünyanın bir numaralı mobil cihaz üreticisi Samsung’un Çin menşeli casus yazılım barındıran cihazlar ürettiği iddia edildi.

Akıllı telefonlar ve mobil cihazlar artık insanların hayatının bir parçası durumuna geldi. Bu durum insanların kendini fiziksel olarak olduğu kadar siber anlamda da korumasını gerekli kalıyor. Wbtekno'nun haberine göre, Reddit’te ortaya çıkan bir gönderiye göre en çok mobil cihaz satan üretici konumundaki Samsung da Çinli casus yazılımlara sahip cihazlar satıyor. u/kchaxcer’a göre Samsung telefon ve tabletlerin tamamında bu casus yazılım var ve ADB kullanmadan kaldırılamıyor. 

Bu casus yazılım sıradan bir hata gibi ele alınmıyor, işin ucu Çin’e dokunuyor. Cihaz Bakım menüsünde yer alan depolama temizleme aracının Qihoo 360 tarafından geliştirildiği belirtiliyor. Bu firmanın bağlantıları daha önce de şüphe oluşturuyor ve firmanın veri madenciliği de yaptığı biliniyor. 

Samsung akıllı telefonlar ve tabletlerin tamamında bu depolama temizleme aracı yer alıyor. İlk bakışta kimse için bu durum sorun yaratmıyor olsa da Reddit kullanıcısına göre firmanın pek çok şüpheli hareketi var ve bu aktivitelerin bir kısmı da Tayvan ve Hong Kong’u da ilgilendiriyor.

Cihaz Bakım uygulaması silinemiyor ancak ADB gibi araçlarla kaldırılabiliyor. İnternette firmanın Çin hükümetiyle birlikte çalıştığını iddia eden yapımlar yer alıyor. İddialara gelecek cevaplar ise merak oluşturuyor. 

Güney Kore’deki Samsung merkezi ise 360 güvenlik uygulamasının kullanmadıklarını söylüyor. Firma, DB’nin gereksiz dosyaları temizlemekte kullanıldığını söylüyor. Firmadan resmi bir açıklama gelip gelmeyeceği merak ediliyor.