Koronavirüs

İddia: Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde mesai saatinin dışında Covid testi yapılmıyor

09 Temmuz 2022 12:02

BirGün gazetesi muhabiri Sercan Meriç saat  Saat 19.30 sularında gittiği İstanbul’daki Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde, semptom gösterdiğini söylemesine rağmen Koronavirüs testini yaptıramadığını belirtti.

Haberde, "BirGün, mesai saatleri dışında koronavirüs testinin yapılmadığına dair iddiaları araştırmak İstanbul Okmeydanı’ndaki Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’ne gitti. Saat 19.30 sularında hastaneye girdik ve koronavirüs semptomları gösterdiğimiz için test olmak istediğimizi söyledik. Bu talebimizin ardından hastane çalışanı, testlerin sadece 08.00-17.00 arasında yapıldığını söyledi. Ne zaman test olabileceğimizi sorduğumuzda ise polikliniklerin açık olduğu mesai saatleri içinde test olabileceğimizi, hafta sonu ve bayram tatili boyunca test olma imkânımızın olmadığı aktarıldı." denildi. 

Haberde şu ifadelere yer verildi:

"Bu uygulamanın yeni olduğunu kaydeden hastane çalışanı, diğer hastanelerde de aynı uygulamanın yapıldığını kaydetti: “Bütün tüpler toplanıp sadece Bağcılar’a gidiyor. Özel hastaneler büyük bir ihtimalle yaparlar. Biz sadece mesai saatleri içinde test yapabiliyoruz, onun dışında bayram sonuna kadar test olma imkânınız yok.” Koronavirüse yakalandıktan sonra 1 Nisan 2020’de yaşamını yitiren Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun pandemideki mücadelesinden dolayı adının verildiği hastanede mesai saatleri dışında koronavirüs testinin yapılmaması Bakanlığın virüse karşı kayıtsızlığının da bir yansıması oldu.

Hastanedeki görüşmenin ardından Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi 184’ü aradık. Telefondaki yetkili, mesai saatleri dışında test yapılıp yapılmadığına dair bilgi veremeyeceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı yetkililerine de ulaştık ve mesai saatleri dışında neden test yapılmadığını, bu kararın resmi bir karar olup olmadığını sorduk. Yetkililer, böyle bir resmi kararın olmadığını, mesai saatleri dışında da test yapıldığını aktarsa da karşılaştığımız tablo bambaşkaydı.

Bugüne kadar 15 milyon civarı yurttaş virüse yakalandı, 100 bin civarı yurttaş da virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Resmi verilere göre dahi pandemi yönetiminde bir hayli başarısız olan Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, süreci çok başarılı bir şekilde yönettiklerini öne sürerek, pembe tablo çizmeye devam ediyor. Pandemide 6. dalga nedeniyle haftalık vaka sayısı 60 binlere dayandı. Ancak şu an hiçbir tedbir yok.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Delegesi Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, mesai saatleri dışında test imkânının kısıtlandığına dair iddiaları teyit etti ve şöyle dedi: “Sağlık Bakanlığı bir süredir pandeminin takibini pratik olarak bırakmış durumda. Yani çok az test yapılıyor. Çok ciddi bir vaka artışı var. Buna rağmen vakaların bir kısmının tespit edilemediğini düşünüyoruz. Çünkü hızlı testlerle pozitif çıkan birçok kişi test yaptırmaya gitmiyor. Bu yüzden gerçek vaka sayısını da bilmek mümkün değil. Sağlık Bakanlığı bunu bir maliyet olarak, bir masraf olarak görüyor."