Ekonomi

İbrahim Kahveci: Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz lüks araç kuyruğunda bekleyenlerin tüketim açığını fakir kesimden çıkartmaya çok kararlılar

Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz

13 Mart 2024 14:41

Karar yazarı İbrahim Kahveci, Merkez Bankası'nın açıkladığı Ödemeler Dengesi'nin verilerini değerlendirdi.  Verilere göre; yeni ekonomi politikasıyla yıllık cari açığın 15,1 milyar dolarlık iyileşme  göstermesinin  ilk bakışta başarılı gibi göründüğünü söyleyen Kahveci  ekonomik aktiviteyi yansıtan ‘altın ve enerji hariç dış denge’ 15,5 milyar doların kötüleştiğini kaydetti. "Kimileri lüks raca kuyruğunda beklerken kimileri ucuz ekmek, ucuz et kuyruğunda hayatını geçiriyor. " diyen Kahveci, "Lakin ve maalesef ki Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz lüks araç kuyruğunda bekleyenlerin tüketim açığını ucuz ekmek ve ucuz et kuyruğunda bekleyen fakir kesimlerden çıkartmaya çok kararlılar." dedi.

Karar yazarı İbrahim Kahveci'nin "İlk görüşte aşk!" başlıklı köşe yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"Sanırsınız ki, yeni ekonomi programı çok başarılı oldu ve yıllık cari dengede 15,1 milyar dolarlık iyileşme sağlandı.  İlk bakışta aşktan kastım bu. Bu ekonomi programı hakkındaki düşüncemi yeniden ifade edeyim: “Güvenilir bir ekonomi yönetimi ile biz bu kemer sıkma politikasını daha az maliyetle başarabilirdik. Oysa şimdi çok ağır bir maliyetle bu işi yapmak zorundayız.“

Kısaca şöyle diyelim: Cari dengede 15,1 milyar dolarlık iyileşme gerçekleşirken, ekonomik aktiviteyi yansıtan ‘altın ve enerji hariç dış denge’ 15,5 milyar dolar kötüleşiyor. Yani ortada bir aşk falan yok. İyileşmenin tamamı enerjiden geliyor. Enerji fiyatı düştü, ekonomide enerji kullanımı azaldı ve cari denge iyileşti.

TÜİK tamamlayıcı bilgileri veriyor. Buna göre geniş tanımlı işsizlik oranı geçen yıl ocak ayında yüzde 22,6 iken bu yıl ocak ayında yüzde 27,3’e çıkıyor. Bu oran pandemi ile sokağa çıkma yasağı konulan Nisan-Mayıs 2020 sonrasının en yükseği.

Kimileri lüks raca kuyruğunda beklerken kimileri ucuz ekmek, ucuz et kuyruğunda hayatını geçiriyor. Lakin ve maalesef ki Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz lüks araç kuyruğunda bekleyenlerin tüketim açığını ucuz ekmek ve ucuz et kuyruğunda bekleyen fakir kesimlerden çıkartmaya çok kararlılar. Çünkü güçleri fakirlere yetiyor. Burada anlatmaya çalıştığım konu şu: Bu tür programlar gelir dağılımını düzeltici önlemlerle daha az hasarla atlatılır. Ama Şimşek ve Yılmaz bunun tam tersi yoldalar. Maalesef çok ama çok acı bir dönem bizi bekliyor. Umarım korktuklarım başımıza gelmez."

Yazının tamamı için tıklayın