Ekonomi

İbrahim Kahveci: Asıl fatura seçimden sonra, büyük kemer sıkma politikası uygulanacak

"Hele hele yılın ikinci yarısında ve 2025 yılının tamamında acayip bir kemer sıkma politikası gelecek"

05 Şubat 2024 09:17

Karar yazarı İbrahim Kahveci, var olan ekonomik tabloya 2021 sonunda "Nass" ile "büyük negatif faizle" gelindiğini söyleyerek, "Ve size seçim sonrası büyük müjdeyi vereyim: İşte asıl fatura seçim sonrası uygulanacak. Büyük kemer sıkma asıl o zaman gelecek. Buna mecburuz. Aksi halde Türkiye döviz konusunda dış bağımsızlığını kaybetmiş durumda yaşar. Yani bağımsızlık meselesi durumundayız" dedi.

Kahveci'nin "Erdoğan’a Kuran ayetini unutturan tablo" başlıklı köşe yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"Türkiye adeta perişan oldu. Tüketim malı ithalatı ile “altın ve enerji hariç dış denge” açığı -5 milyar dolar seviyesinden -80 milyar dolara yükseldi

Şimdilerde size bir aldatmaca daha sunuyorlar. Mesela diyorlar ki dış açık 2023 Nisan ayında 120 milyar dolardı ve şimdi 2024 Ocak ayında 98 milyar dolara düştü.

Ben size şunu söyleyeyim: 2023 Nisan ayından bu yana dış ticaret dengesindeki düzelmenin nerede ise tamamı enerji ve altın dengesinden geliyor. Hatta 2023 Nisan ayında enerji ve altın hariç dış açık 24,3 milyar dolarken 2024 Ocak ayında bu açık 31,4 milyar dolara çıkmış durumda.

Ve size seçim sonrası büyük müjdeyi vereyim: İşte asıl fatura seçim sonrası uygulanacak. Büyük kemer sıkma asıl o zaman gelecek. Buna mecburuz. Aksi halde Türkiye döviz konusunda dış bağımsızlığını kaybetmiş durumda yaşar. Yani bağımsızlık meselesi durumundayız.

İşte bu tablo Erdoğan’a seçim sonrası Nass’ı ve de “faiz sebep-enflasyon sonuç” teorisini unutturan tablodur. Hiç bu cümleleri duydunuz mu seçim sonrasında… Hatta faiz artırımına “faziletli döngü” bile dedi. Son günlerde borsa çıkıyor, mevduat faizi düşüyor, döviz enflasyonun gerisinde artıyor ve de maaşlara ciddi zamlar yapıldı. Hele hele yılın ikinci yarısında ve 2025 yılının tamamında acayip bir kemer sıkma politikası gelecek. Muhtemelen seçim sonrası yeni faiz artırımları ve yeni vergiler de gelecektir. Hatta yeni kamu zamları da çok yüksek olacaktır. Buna mecburuz… O tren 2023 Mayıs seçimlerinde kaçtı… Bu Nass faturası ödenecektir. Geçmiş olsun…"