Ekonomi

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe: Vatandaşlarımızın yaşadığı konut krizi bitene yabancılara konut satışı durdurulmalı

Gökçe, "Her 6 yeni seçmenden biri bu yolla vatandaşlık almış yabancı" diye konuştu

26 Mayıs 2023 13:03

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve şehir plancısı Dr. Buğra Gökçe, "Konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmelidir. Anayasamıza göre vatandaşların konut hakkını koruyacak tedbirleri almak devletin görevidir. Vatandaşlarımızın yaşadığı konut krizi son bulana kadar yabancılara konut satışı da durdurulmalıdır" dedi.  

Gökçe, sosyal medya hesabından barınma krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Konut karşılığı vatandaşlık" uygulamasının 2017 yılında başladığını hatırlatan Gökçe, 2022'ye kadar yabancılara 274 bin 258 konut satıldığı bilgisini verdi.

Gökçe, yabancılara konut satılmasının demokrasiyi de etkilediğini belirterek, "Son 5 yılda Türkiye'de seçmen sayısı 59 milyon 354 binden 64 milyon 190 bine çıktı. Yani seçmen sayısı 4,8 milyon arttı. Bu da demek oluyor ki her 6 yeni seçmenden biri yabancı" ifadesini kullandı.

OECD ülkeleri arasında Türkiye birinci

Gökçe, OECD ülkeleri arasında konut fiyatlarının en hızlı arttığı ülkenin Türkiye olduğunu sözlerine ekledi.

Gökçe, şu ifadeleri kullandı:

"Yabancılara konut satışı konut krizini ve Türkiye'yi nasıl etkiliyor? 

'Konut karşılığı vatandaşlık' uygulaması 2017 yılında başladı. 2017 - 2022 döneminde yabancılar 274.258 konut aldı. Her 6 yeni seçmenden biri bu yolla vatandaşlık almış yabancı.

2017 - 2022 döneminde  Irak uyruklular 41 bin 182,  İran uyruklular 35 bin 335,  Rusya Federasyonu vatandaşları 31 bin 290 konut aldı.

2022 yılında yabancıların en çok konut aldığı 3 il ise İstanbul, Antalya ve Mersin oldu.

Yabancılara konut satışının konut piyasasında yüzde 5e yakın bir orana ulaşması konut ve kira fiyatlarının artmasına, vatandaşlarımızın da konut erişiminin azalmasına neden oluyor Aşağıda gözüktüğü üzere OECD ülkeleri arasında Türkiye konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke

Yabancılara konut satışının bir önemli sonucu daha var. Bu da demokrasimizle ilgili.

274 bin 258 konutu alan herkese ailesiyle vatandaşlık veriliyor. Her birinin 3 kişilik bir ailesi olsa 750 bine yaklaşan yeni bir seçmen grubu ortaya çıkıyor.

Son 5 yılda Türkiye'de seçmen sayısı 59 milyon 354 binden 64 milyon 190 bine çıktı. Yani seçmen sayısı 4,8 milyon arttı. Bu da demek oluyor ki her 6 yeni seçmenden biri yabancı. Bu durum da demokratik işleyişimizi etkileyecek bir tablo olduğunu gösteriyor.

Konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmelidir. Anayasamıza göre vatandaşların konut hakkını koruyacak tedbirleri almak devletin görevidir. Vatandaşlarımızın yaşadığı konut krizi son bulana kadar yabancılara konut satışı da durdurulmalıdır."