Gündem

Hürriyet yazarı Sedat Ergin:  Çin’in Türkiye’den yeni bir kapının BM sistemine girmesine itiraz ettiği anlaşılıyor

27 Aralık 2019 09:13

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, İdlib’deki hava saldırılarından kaçan insanların kuzeye doğru ilerlediklerini belirterek, BM’nin Suriye’de savaş koşulları altında muhtaç durumdaki insanlara yardım ulaştırabilmesi için kurulmuş olan ‘sınır ötesi insani yardım mekanizması’nın süresinin uzatılmasına ilişkin çalışmaların yapıldığını yazdı. Ergin, Çin’in Türkiye’den yeni bir kapının (Akçakale) BM sistemine girmesine açık bir şekilde itiraz ettiği anlaşılıyor” düşüncesini dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi’ne iki ayrı taslak getirildiğini belirten Ergin, “İki tasarı arasındaki çekişme Almanya’nın başını çektiği üçlü grubun ilk taslağına girmiş olan Akçakale’nin metinden çıkartılması sonucunu doğurdu. Bu arada, metinler üzerinde yürütülen istişareler sırasında özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’den yeni bir kapının BM sistemine girmesine açık bir şekilde itiraz ettiği anlaşılıyor” ifadesini kullandı.

Oylamada iki tasarının da kabul edilmediğini anımsatan Ergin, “Bu durumda Suriye’de yaklaşık 4 milyon insana yardım ulaştıran bu mekanizmanın nasıl devam edeceği sorusunun yanıtı şimdilik belirsizlik içinde. BM’nin Suriye’deki insanlara ulaşabilme ihtiyacı bu aşamada Suriye’deki krizin çözümsüzlüğüne ve uluslararası aktörlerin çekişmelerine rehin düşmüş görünüyor” görüşünü savundu.

Yazının devamı için tıklayın