Ekonomi

Hürriyet yazarı: Doğum ve askerlik borçlanmasını 2024’e ertelemeyin

20 Aralık 2023 09:30

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, doğum ve askerlik borçlanmalarını bu yıl sonuna kadar yapmayıp seneye erteleyenlerin ciddi rakamlar ödemek durumunda kalacağını belirtti.

"2024 yılı için geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine çok az bir zaman kaldı. Gelecek yıl asgari ücrete bir kere zam yapılacağını, 2023’ün son altı aylık enflasyon rakamını, gelecek yıla yönelik enflasyon tahminlerini göz önüne alacak olursak; yeni yılda asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu zam oranına göre 2024’ün Ocak ayında asgari ücret brüt 20.121 liraya, net 17.104 liraya yükselecek demektir. Yeni asgari ücretle birlikte sosyal güvenlikteki tüm parametreler de değişecek. Bunlardan biri de borçlanma tutarları.

 

İster memur, isten işçi, ister Bağ-Kurlu olsun tüm çalışanlar, çalışamadıkları döneme ait sosyal güvenlik primlerini sonradan borçlanarak, yani hizmet borçlanması yaparak, ödeyebiliyor. Böylece çalışanlar, emeklilikte ödenmesi gereken prim gün sayısını öne çekebiliyor ve erken emekli olabiliyor. Bu kapsamda da çalışan kadınlar doğum borçlanması, erkekler askerlik borçlanması, yurt dışında çalışanlar yurt dışında geçen hizmetlerini borçlanabiliyorlar." 

Yazının tamamı için tıklayın.