Gündem

Hukukçu Şenal Sarıhan: Türkiye bu sözleşmeyi onaylasaydı Sivas, Maraş ve Ankara Garı katliamlarının önüne geçilebilecekti

11 Kasım 2019 09:51

Bugün, İnsanlığa Karşı Savaş Suçlarının Zamanaşımına Uğramazlığı Sözleşmesi’nin 49. yılı. Soykırım, ayrımcılık ya da savaş suçlarının zamanaşımına uğramaksızın yargılamasını sağlayan yasal düzenlemelerin yapılmasını gerektiren sözleşmenin yıl dönümünde konuşan Eski CHP Milletvekili ve hukukçu Şenal Sarıhan, “Bu sözleşme Türkiye tarafından onaylanmış olsaydı Sivas, Maraş ve Ankara Gar Katliamı gibi çok sayıda olayın önüne geçilebilecek ve etkili bir cezalandırma yöntemi sağlanabilecekti” dedi.

“Eğer Türkiye sözleşmeyi onaylasaydı TCK’ye yeni bir madde eklemek zorunda kalırdı” ifadesini kullanan Sarıhan, Birgün'den Dilan Esen'e yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:

“Amaç etkili bir cezalandırma ve cezasızlığa doğru giden sürecin önünü tıkamak. Birincisi suçu önleme, ikincisi de vazgeçirme. İnsanlar en azından alacakları ağır cezalar ve bu cezaların affedilmezliği gibi düzenlemeler nedeniyle bu konuda daha dikkatli olacaklar. Sözleşmedeki önleme kavramı içinde taraf devletlerin bilinç yaratması gibi bir sorumluluk da var. Suçları önlemenin yanı sıra eğer suç sistemli bir biçimde yapılıyorsa kesin olarak insanlığa karşı suç olduğunun altını çizmek ve burada bağışlayıcı olmamayı emrediyor. Ayrıca sözleşme haklar arasında güven duygusunu teşvik etmeyi de amaçlıyor.”

Sivas Katliamı davasında benzer durumlarla karşılaştıklarını aktaran Sarıhan, “Sanıklar yurt dışına kaçtılar. Biz Sivas’ta 26 yıla yakın süredir hâlâ sanıkları getirtemedik. Aynı şey yeni sonuçlanmış olan Ankara Gar Katliamı’nda da söz konusu oldu. Eğer bu konuda işbirliği sağlanabilirse kolayca yerine getirilebilirdi” ifadelerini kullandı.

Sivas, Maraş, Ankara ve Diyarbakır’da yaşanan katliamları hatırlatan Sarıhan, şöyle konuştu:

“Bütün bunlarda şu gündeme geldi; özellikle kamu görevlilerinin cezasız kalması. Bu sözleşme aynı zamanda sadece fiilen eylemci olarak görünenleri değil, bu eylemlere olanak tanıyan kamu görevlilerinin de yargılanmasına olanak sağlıyor.”