Gündem

HSK’dan Yargıtay’a dikkati çeken atamalar: Yargıda rüşvet iddialarını yazan başsavcı, Adalet Bakan Yardımcısı Yargıtay üyesi oldular  

HSK'ya şikâyette bulunan Savcı İsmail Uçar, Yargıtay üyesi oldu

17 Ocak 2024 12:30

T24 Ankara

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK), 4 yeni üye seçti. HSK’ya gönderdiği “adliyedeki rüşvet” mektubuyla ismi uzun süre gündemde kalan İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar ile İstanbul Başsavcıvekili olduğu dönemde Sezgin Baran Korkmaz’ın sahibi olduğu SBK Holding’in mallarına konulan tedbir kararını kaldırtan ve Korkmaz’ın kaçmasına sebep olduğu öne sürülen Adalet Bakan yardımcısı Hasan Yılmaz Yargıtay üyesi oldu. Ayhan Bora Kaplan ve Sinan Ateş gibi kritik soruşturmaların başındaki Ankara Başsavcısı Ahmet Akça ve İstanbul Anadolu Başsavcıvekili İhsan Kamil Akçadırcı da Yargıtay’a seçilen diğer iki isim oldu.

HSK’ya “adliyede rüşvet” dilekçesi

HSK, Yargıtay’da bulunan 4 boş üyelik için bugün seçim yaptı. Kurul, Ankara Başsavcısı Ahmet Akça, Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar ve İstanbul Anadolu Başsavcıvekili İhsan Kamil Akçadırcı’yı Yargıtay üyeliğine atadı. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar, HSK’ya gönderdiği adliyedeki rüşvet iddialarına ilişkin dilekçe ile gündeme gelmişti. Uçar dilekçesinde, adliyede rüşvet karşılığında erişim engelleme ve tahliye kararları aldırıldığını öne sürerek bazı hakim ve savcıların isimlerini vermişti.

“SBK’nın kaçmasına neden oldu” iddiası

Adalet Bakan yardımcısı Hasan Yılmaz’ın ismi de İstanbul’da Başsavcıvekili olduğu dönemde SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz dosyasında yaptığı işlemlerle gündeme gelmişti. Yılmaz’ın, olmayan MASAK raporu üzerinden SBK Holding’in mal varlığına konulan tedbir kararını kaldırttığı ve Korkmaz’ın kaçmasına neden olduğu öne sürülmüştü. Yılmaz’ın ayrıca SOCAR ile Palmali Holding’in sahibi Mübariz Mansimov arasındaki davaya da müdahale ettiği öne sürülmüştü.

Ankara Başsavcısı Ahmet Akça da Ayhan Bora Kaplan ve Sinan Ateş gibi kritik soruşturmaların başındaki isimdi.

 

Ne olmuştu? 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, 6 Ekim 2023’te HSK Genel Sekreterliği’ne yazdığı yazı ile İstanbul Anadolu Adliyesi’nde bazı ve hâkim ve savcılarla ilgili “rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük” iddialarını dile getirmişti.

TIKLAYIN - Görev yeri değiştirilmişti; adliyedeki "rüşvet çarkı" iddialarının tanığı Başsavcıvekili konuştu

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI | Çürümek: Yargıda temiz eller mi, güç savaşları mı?

TIKLAYIN-Adalet Bakanı Tunç açıkladı: Başsavcının "adliyede rüşvet çarkı" ihbarı için soruşturma başlatıldı

MEHMET YILMAZ YAZDI Adliye çürürken seyrediyoruz

TIKLAYIN - Başsavcı Uçar'ın HSK'ya "rüşvet" şikayetine hâkimden karşı dilekçe: Ben ve akrabalarımın banka hesapları en ince ayrıntısına kadar incelensin