Gündem

HSK kararnamesi yayımlandı: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının başındaki Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz, Yargıtay Savcılığı'na atandı

Kararname ile 506 hâkim ve savcının görev yerleri değiştirilirken, son dönemde yargıdaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarının ardından HSK'nın yürüttüğü soruşturmanın izleri de göründü. Bazı başsavcı vekilleri bölge adliye mahkemelerine savcı olarak gönderilirken, etkili soruşturmalardaki isimler de görevlerinden alındı

21 Aralık 2023 18:14

T24 Ankara

HSK tarafından yayımlanan mazaret kararnamesinde dikkat çeken isimler arasında Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının başındaki Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz da yer aldı. Bu görevinden alınan Yıkılmaz, Yargıtay Savcılığı'na atandı. Hrant Dink ve Balyoz soruşturmalarının kritik savcısı, Dink cinayetinde kamu görevlileri hakkında iddianame hazırlayan ve son olarak kara para aklama gibi suçlamalarla yürütülen Dilan Polat soruşturmasının başındaki İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'ne (BAM) savcı olarak atandı. Kökçü, Dink cinayeti soruşturmasını yürütürken de bu görevinden alınmıştı. İzmir Batı Cumhuriyet Başsavcıvekili iken suç örgütüyle beraber hareket ettiği iddia edilerek “FETÖ borsası” suçlamasıyla yargılanan ve  yer değiştirme cezası bulunan Antalya BAM savcısı da Erzurum'a atandı. Kararnamede, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın yargıdaki "rüşvet ve yolsuzluk" iddialarının ardından yürütülen soruşturmada HSK tarafından tanık olarak dinlenen Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mesut Erdinç Bayhan, İstanbul BAM'a düz savcı olarak gönderildi. 

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi'nin mazeret kararnamesini yayımlandı. HSK'nın yayımladığı güz kararnamesine göre, adli yargıda 480 atama yapılırken, idari yargıda ise 26 atama yapıldı. HSK, ataması yapılanların yeniden inceleme haklarının bulunmadığını bildirdi.

Kararname ile 506 hâkim ve savcının görev yerleri değiştirilirken, bu isimlerden 176'sı tetkik hâkimi olarak HSK bünyesinde görevlendirildi.

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının başında Yıkılmaz, Yargıtay'a

Dikkat çeken görev değişikliğinin olduğu kararnamede, organize suç örgütüne yönelik yürütülen Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının başındaki başsavcıvekili de bulunuyor.

Kararnameye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz bu görevinden alınarak, Yargıtay Savcılığı'na atandı.

Ankara Cumhuriyet savcıları Melih Aladağ ile Şenol Taşkale de Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak atandı.

Başsavcı Uçar'ın şikâyetinden tanık olarak dinlenen Başsavcıvekili Bayhan, BAM'a 

Görevden alınarak ataması yapılanlar arasında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın 6 Ekim 2023’te HSK'ya yazdığı şikâyette “rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük” iddialarını taşıdığı  İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görevli bazı hâkim ve savcılar da yer aldı. 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mesut Erdinç Bayhan da görev yeri değiştirilen isimlerden oldu. Görevinden alınarak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne atanan Bayhan, Uçar'ın rüşvet iddiaları kapsamındaki soruşturmada HSK müfettişleri tarafından tanık olarak dinlenmişti. 

Balyoz, Hrant Dink ve Dilan Polat soruşturmasının kritik ismi Gökalp Kökçü

Kararnamedeki bir diğer dikkat çeken isim de savcı Gökalp Kökçü oldu. "Kara para aklama" suçlamalarından Dilan Polat ve eşi Engin Polat, yine sosyal medya fenomenleri Tayyar Taylan Öz ve Özlem Öz çifti ve Tuzlaspor Başkanı Mehmet Berzan soruşturmasını yürütürken, hakkında aynı zamanda HSK tarafından rüşvet iddiasıyla soruşturma başlatılan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Kökçü, bu görevinden alınarak Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'ne (BAM) savcı olarak atandı. 

Gökalp Kökçü, Türkiye gündemine damga vuran soruşturmalarda da kritik rol oynadı. Balyoz soruşturmasında kumpas iddiaları ile Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde cinayetine ilişkin kamu görevlileriyle soruşturmayı yürüten ve iddianameyi hazırlayan savcıydı. Kökçü, soruşturmayı yürütürken görevinden alınmıştı.

'FETÖ borsası'dan yargılama: Okan Bato, Erzincan'a atandı

Antalya Bölge Adliye Mahkemesi savcısı Okan Bato ise Erzincan Cumhuriyet Savcılığı'na atandı. Bato, İzmir Batı Cumhuriyet Başsavcıvekili iken, İzmir'de kurulan suç örgütüyle beraber hareket ettiği iddia edilerek “FETÖ borsası” suçlamasıyla yargılanıyordu. 

"FETÖ borsası" suçlamasından yer değiştirme cezası alan Bato, yargılaması devam ederken Erzincan Savcılığı'na atanmış oldu. 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekiliği'ne Mehmet Aydın getirildi

Kararname kapsamında, adli yargıda Beykoz Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Aydın, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine getirildi.

Adnan Oktar davasında tahliye kararı verenler

Kararnamede, Adnan Oktar örgütü ile irtibatlı oldukları iddia edilen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi Başkanı Reyhan Yaman Bakırköy Hakimliği'nde görevlendirildi. Eşi Anadolu Adliyesi Başsavcıvekili Önder Yaman da görevinden alınarak Bakırköy Adliyesi’ne düz savcı olarak atandı.

Tahliye kararının ardından Oktar davasının müştekilerinin HSK’ya yaptığı şikayetin ardından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi başkanı, üyeleri, savcısı ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekilinin,  istinaf süresinde olağandışı artış gösteren telefon görüşmesi, HTS ve baz istasyonundan alınan sinyallerin çakıştığı tespit edilmişti.

HSK 1. Ceza Dairesi, dosyayı HSK 2. Dairesi’ne göndermiş, hakkında soruşturma yürütülen yargı mensuplarının görevden el çektirmeleri talebiyle yargılanmalarına karar verildiği ortaya çıkmıştı.

İstanbul'daki diğer atamalar

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı Tayyip Özdurmaz Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı Aysel Gökçe İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına, İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ziyaeddin Mümtaz İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanlığına, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Yılmaz İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atandı.