Dünya

Hong Kong, Fukuşima atık su tahliyesi nedeniyle bazı Japon deniz ürünlerine yönelik ithalat yasağı açıkladı

23 Ağustos 2023 13:38

T24 Dış Haberler

Hong Kong, ülkenin Fukuşima Nükleer Santralinden arıtılmış radyoaktif suyun denize salınması nedeniyle bazı Japon deniz ürünlerine ithalat yasağı açıkladı ve uygulanan ithalat yasağını incelemek üzere özel bir hükümet ekibi kurdu. 

Şehrin Çevre ve Ekolojiden Sorumlu Daimi Sekreteri Vivian Lau, Hong Kong yetkililerinin Japonya'dan gelen deniz ürünleri ithalatının izlenmesini güçlendireceğini ve halkın görebilmesi için günlük radyasyon örneği sonuçlarını yayınlayacağını söyledi.

Japonya'nın suyu boşaltma planı, Birleşmiş Milletler nükleer gözlemcisi tarafından onaylanmış olmasına rağmen, gıda güvenliği konusundaki endişeler nedeniyle Çin dahil olmak üzere yurtiçinde ve yurtdışında tepkarşılaştı.

Hong Kong lideri yaptığı açıklamada, Japonya'nın suyu denize bırakmasına şiddetle karşı çıktığını söylerken, Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin bu hareketi "son derece bencilce" olarak nitelendirdi ve Pekin'in Japon hükümetine resmi bir şikayette bulunduğunu söyledi.

24 Ağustos Perşembe günü Japonya, güvenli olduğu konusunda ısrar ederek Tokyo'nun kuzeyindeki tesisten bir milyon tondan fazla suyu salmaya başlayacak. Tesis 2011 yılındaki tsunamide hasar görmüştü ve su çoğunlukla hasarlı reaktörleri soğutmak için kullanılmıştı.

Hong Kong'un ithalat yasağı da 24 Ağustos itibariyle yürürlüğe girecek. Yasak, Japonya'nın Tokyo, Fukuşima, Chiba, Tochigi, Ibaraki, Gunma, Miyagi, Niigata, Nagano ve Saitama bölgelerinden ithal edilen su ürünlerini kapsayacak. 

Hükümet, yasağın ne kadar süreceği konusunda herhangi bir zaman çizelgesinin bulunmadığını ve kararın, yasağın ardından Japonya'dan gelecek veri ve bilgilere bağlı olacağını söylerken, Japonya'nın diğer 13 bölgesinden deniz ürünleri ithalatına hâlâ izin verilecek.

Tedbir canlı, dondurulmuş, soğutulmuş ve kurutulmuş su ürünlerini, deniz tuzunu ve deniz yosununu kapsayacak.