Dünya

Hong Kong'da güvenlik güçlerinin kampüs kuşatması sürüyor: 600 protestocu teslim oldu, 200 kişi hâlâ içerde

Çin'in protestolara müdahale edebileceği endişesi artıyor

19 Kasım 2019 09:25

T24 Dış haberler

Hong Kong'da bulunan Politeknik Üniversitesi'nde çevik kuvvet ile protestocular içindeki gerginlik tırmanmaya devam ediyor. Güvenlik güçlerinin çevresini sardığı kampüste sıkışmış yaklaşık 200 protestocu kaldığı belirtiliyor.

The Guardian'ın aktardığına göre Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, polis ile protestoculardan iki temsilcilerin yaptığı müzakerelerin ardından yaklaşık 600 protestocunun gece saatlerinde güvenlik güçlerine teslim olduğunu açıkladı. Salı günü yaklaşık 20 protestocunun da tedavi olmak için üniversiteden çıkartıldığı belirtildi.

Krizin başlamasından 36 saat sonra açıklamalarda bulunan Lam, teslim olanlardan 200'ünün çocuk olduğunu ve bu yüzden gözaltına alınmadıklarını belirtti, ancak gelecekte haklarında işlem yapılabileceğini de ifade etti. Hong Kong lideri, kampüsten çıkan diğer 400 kişinin ise gözaltına alındığını bildirdi.

Son iki günde binlerce protestocu üniversiteye ulaşmak amacıyla sokaklara çıktı. Kampüse ulaşmak isteyen protestocular ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Çevik kuvvetin biber gazı, plastik ve gerçek mermi kullandığı belirtildi.

Düzinelerce kişinin dün geç saatte polis çemberini aşarak üniversite kampüsünden kaçmaya çalıştığı görüldü.

Hong Kong'da gerginlik tırmanırken, yarı otonom şehire Pekin'in müdahale edebileceği endişeleri de arttı. Çin'in Britanya Büyükelçisi Liyu Şiyoming, "Eğer durum kontrol edilemez bir hale gelirse merkezi hükümet bunu oturup izlemez. Durumu sona erdirecek gücümüz var" dedi.