Dünya

Hollywood'un ünlü oyuncuları ve senaristleri grev yürüyüşüne çıkacak

14 Temmuz 2023 12:07

Dünya sinemasına ve televizyonuna damgasını vuran ünlü Hollywood oyuncularının, senaryo yazarları maaş mücadelesi verirken Amerikan yapımlarını durmanın eşiğine getiren iş bırakma eyleminin ilk gününde, Cuma günü grevdeki televizyon ve sinema yazarlarına katılması bekleniyor. 

Yazarların 2 Mayıs'ta başlayan grevinin ekonomik hasarını giderek arttırarak milyarlarca dolarlık sektöre bir darbe daha indireceği düşünülüyor. Hollywoood 1960'tan beri iki eşzamanlı grevle karşılaşmamıştı.

Hem Hollywood'un en büyük birliği, 160.000 film ve televizyon oyuncusunun temsilciliğini üstlenen sendika SAG-AFTRA, hem de Amerika Yazarlar Birliği (WGA), taban ücrette artışın yanı sıra işlerinin yerini yapay zekanın almayacağına dair güvence istiyor. 

Oyuncu sendikası tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, yönetim kurulunun Walt Disney Co. ve Netflix Inc dahil olmak üzere önemli stüdyolarla anlaşmaya varamamalarının ardından oybirliği ile greve karar verildiği belirtildi. Yetkililer, oyuncuların Cuma gününden itibaren New York ve Los Angeles'taki grevlere katılacağını söyledi. 

Amerika Yazalar Birliği'nin işi durdurması, California'dan başlayarak dalga dalga yayılarak yemek şirketlerini ve aksesuar tedarikçilerini de vurdu. Oyuncuların da greve katılımıyla birlikte ekonomik zararın katlanarak büyüyeceği tahmin ediliyor.

"The Nanny" televizyon şovunun eski yıldızı ve SAG-AFTRA'nın başkanı Fran Drescher, oyuncu ve yazarların endişelerine verilen tepkileri "saygısızca" olarak nitelendirdi. 

Drescher Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, "Burada kurban biziz." dedi. 

Stüdyolar adına pazarlık masasına oturan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP), sendika üyelerine önemli kazanımlar sunulduğunu söyledi. Son 35 yıldaki en yüksek yüzde artışını ve oyuncuların görüntülerinin yapay zekâ tarafından kullanımıyla ilgili oldukça güçlü önlemler alındığını belirtti. 

AMPTP, müzakerelerin devamının geçinmek için sektörde çalışan binlerce insanın mali sıkıntısını derinleştirecek bir yola sürüklenilmesine sebep olduğunu söyledi. 

Bin 500 yazarın grevinin, yayınlanan birçok televizyon programının yeniden gösterime girmesine neden olduğu ve şirketlerin milyarlarca dolar harcadığı programların henüz kar edemediği bildirildi.