Dünya

Hollanda'da hükümetin iklim planını protesto eden çiftçilerden yol kapama eylemi

Traktörlerin, otobanlara girişinin yasaklandığı açıklandı

04 Temmuz 2022 20:24

Hollanda hükümetinin iklim değişikliği planını protesto eden çiftçiler, ülkedeki gıda ve posta dağıtım merkezleri, köprüler, limanlar ve havalimanlarına giden otoyolları kapatarak ülke çapında eylem yaptı.

Hollanda Bayındırlık ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; çiftçilerin yolları kapatmaya yönelik eylemleri sebebiyle ekstra önlemlerin alındığı duyurulurken, özellikle A37 ve A67 otoyolları olmak üzere ülkenin birçok yerinde eylemlerin devam ettiğine değinildi. 

Hükümetin iklim ve azot salınımına ilişkin politikalarını protesto eden çiftçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren ülkedeki zincir marketlerinin gıda dağıtım merkezlerinin önünü traktörler ve büyük saman balyaları ile kapattı.

Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Vomar gibi birçok firmanın Veghel, Breda, Beilen, Woerden, Nieuwegein, Drachten, Heerenveen, Zwolle, Geldermalsen ve Nijkerk şehirlerinde bulunan yaklaşık 20 gıda dağıtım merkezinin girişini kapatan çiftçiler; hükümetin, azot politikalarını gözden geçirmesini talep etti.

Hollanda'daki birçok market, internet üzerinden verilen siparişlerin iptal edildiğini ve gün içinde tedariklerin ciddi oranda aksayacağını açıkladı.

Balıkçılardan, çiftçilere destek

Balıkçılar da çiftçilerin protestolarına destek olmak amacıyla; Den Helder, Ijmuiden ve Lauwersoog limanlarını gemi seferlerine kapattı. 

Limanlardaki protestoların uzun sürmediği aktarılırken, Schiphol, Eindhoven ve Rotterdam havaalanlarına ulaşımı engelleyecek herhangi bir aksaklığın yaşanmadığı da ifade edildi.

Çiftçilere, 'eylemlere son verin' çağrısı

Gıda firmalarının, çiftçiler ile hükümet arasındaki anlaşmazlığın bir parçası olmadığını ifade eden Hollanda Gıda Firmaları Birliği (CBL), taraflara müzakere çağrısında bulundu. CBL tarafından yapılan yazılı açıklamada; protestoların ve blokajların kabul edilemez olduğu belirtilirken, çiftçilerden eylemlerine son vermeleri istendi.

Gıda tedarik zincirinin kopması ve gerekeli saklama koşullarının oluşmaması sebebiyle birçok yiyeceğin bozulacağına da dikkat çeken CBL, blokajların milyonlarca euro zarara sebep olacağını belirtti. 

Traktörlerin, otobanlara girişi yasaklandı 

Hollanda polisi tarafından Twitter'dan yaptığı paylaşımda; gerekli önemlerin alınarak, traktörlerin otobanlara girişinin yasaklandığı; plakası bulunmayan traktörlere para cezası verileceği ve sürücü belgesini göstermeyi reddeden traktör sürücülerinin gözaltına alınacağı belirtildi. 

Hollanda polisi tarafından dün yapılan açıklamada; evden çalışılması ve havalimanlarına sadece trenle gelinmesi tavsiye edilmiş; acil durumlarda emniyet şeridinin kullanılması gerektiği bildirilmişti.

Ayrıca polis, gerekmesi durumunda Savunma Bakanlığı'ndan destek alınacağın da altını çizmişti. 

Hükümet; Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) eski milletvekili Johan Remkes'in, çiftçiler ve hükümet arasında yapılacak görüşmelerde arabulucu olarak atandığını duyurmuştu.

Hollanda'da hükümet, yerel mahkemelerin iklim değişikliği hedeflerinin gerisinde kaldığı gerekçesiyle verdiği ihlal kararlarının ardından ülkenin çoğu bölgesinde emisyon salınımını yüzde 70, bazı bölgelerinde ise yüzde 95 azaltma hedefi koymuştu.

Çiftçiler, hayvan sayısının azaltılmasını isteyen hükümetin, tarım ve çiftçilik faaliyetlerini yapılamaz hale getirdiğini düşünüyor. (AA)