Dünya

Hollanda Başbakanı, ülkesinin köle ticareti geçmişi adına özür diledi

Rutte, Hollanda’nın yüzyıllar boyunca köleliğin önünü açtığını, teşvik ettiğini ve kölelikten fayda sağladığını kabul etti

20 Aralık 2022 11:02

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesinin tarihteki köle ticaretindeki yeri için resmi bir özür diledi. Rutte, köleliğin “insanlığa karşı işlenmiş suç” olarak tanımlanması gerektiğini söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Hollanda Ulusal Arşivleri’nde konuşma yapan Başbakan Mark Rutte, geçmişin silinemeyeceğini, ancak yüzleşilebileceğini söyledi. Rutte, Hollanda’nın yüzyıllar boyunca köleliğin önünü açtığını, teşvik ettiğini ve kölelikten fayda sağladığını kabul etti.

Rutte, insanların Hollanda devleti adına istismar edildiğini, köle olarak satılığını söyleyerek, “Şu an hayatta olan kimsenin köleliğe dair kişisel bir suç duymadığı doğru ancak Hollanda devletinin bir sorumluluğu var. Bugün, Hollanda hükümeti adına, devletin geçmiş suçları adına resmi bir özür diliyorum” dedi.

ABD’de 2020'de siyah vatandaş George Floyd’un polis şiddetiyle öldürülmesi sonucu Hollanda’da bir ulusal panel kurularak ülkenin kölelik tarihi araştırılmıştı. Panelin hazırladığı raporda, Hollanda’nın kölelik tarihindeki yeri doğrulanarak resmi bir özür ve maddi tazminat verilmesi tavsiye edilmişti.

Hollanda’da daha önce Amsterdam, Rotterdam, Utrecht gibi şehirler yerel yönetimler olarak kölelik geçmişleri adına özür dilemişti.