Dünya

Hindistan, yapay zeka Gemini'nin "faşist Modi" yanıtı nedeniyle Google ile karşı karşıya geldi

05 Mart 2024 08:56

T24 Dış Haberler

Google'ın yapay zeka platformu Gemini'nin, bazı uzmanların Hindistan başbakanı Narendra Modi'nin politikalarının ve polislerinin "faşist" olduğunu öne süren bir yanıtı şirket ile hükümet arasında bir çatışmaya yol açtı. 

Gazeteci Arnab Ray geçen hafta Google'ın üretken yapay zeka platformu Gemini'ye Modi'nin faşist olup olmadığı sorusunu yöneltti. Modi'nin "bazı uzmanların faşist olarak nitelendirdiği politikaları uygulamakla suçlandığı" cevabını aldı.

Gemini, bu tanımlamanın nedenlerinin iktidar partisinin "Hindu milliyetçi ideolojisi, muhaliflere yönelik baskıları ve dini azınlıklara karşı şiddet kullanması" olduğunu söyledi.

Ray, eski ABD başkanı Donald Trump ve Ukrayna cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski hakkında da benzer önerilerde bulundu fakat daha olumlu yanıtlar aldığını söyledi. 

Gazetecinin ekran görüntülerini X'te yayınlamasının ardından, Bakan Rajeev Chandrasekhar, Google'ı Hindistan'ın bilgi teknolojisi yasalarını ihlal etmekle suçlayarak, yapay zeka platformlarının güvenilmezliğinin, Hindistan yasalarından muaf sayılması için bir mazeret olarak kullanılamayacağını belirtti. 

Google, sorunu çözdüğünü ve sistemi iyileştirmek için çalıştığını söyleyerek yanıt verdi.

Google, yaptığı açıklamada "Gemini bir yaratıcılık ve üretkenlik aracı olarak geliştirildi ve özellikle güncel olaylar, siyasi konular veya gelişen haberlerle ilgili bazı sorulara yanıt verme konusunda her zaman güvenilir olmayabilir" dedi.

Geçen hafta X, hükümetin kendisine, ürünleri için daha yüksek fiyat talep eden kuzey Hindistan'daki çiftçilere destek ifade eden gönderilerin kaldırılması emrini verdiğini söyledi. X, emirlere uyduğunu ancak ifade özgürlüğünü kısıtladığı için onlarla aynı fikirde olmadığını belirtti.