Dünya

Hindistan'ın el değmemiş Nikobar adalarına yönelik planı, izole kabile için "ölüm cezası" olarak görüldü

Uzmanlar, Büyük Nikobar Adası'nda izole yaşayan Shompen halkının, Hindistan'ın "Hong Kong" projesi kapsamında yabancılarla temasa geçmeleri halinde hastalıktan öleceklerini söyledi

07 Şubat 2024 12:51

T24 Dış Haberler

Akademisyenler, Hindistan'ın Büyük Nikobar Adası'ndaki 9 milyar dolarlık liman, havaalanı ve askeri üs planının, izole Shompen halkı için "soykırıma" neden olacağı konusunda uyardı. 

8 bin nüfuslu Hint Okyanusu adasını "Hindistan'ın Hong Kong'u" olarak adlandırılacak bir yere dönüştürmeyi planlayan 9 milyar dolarlık liman projesi, uluslararası bir nakliye terminali, havaalanı, enerji santrali, ve askeri üs inşaatını da içeriyor. 

Hindistan Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu'ya Çarşamba günü yayınlanan açık bir mektupta, 13 ülkeden 39 bilim adamı şu uyarıda bulundu: "Proje sınırlı da olsa devam ederse, bunun Shompen halkı için ölüm cezası olacağına inanıyoruz. Uluslararası soykırım suçuyla eşdeğerdir.”

Shompen halkı varoluşları için yağmur ormanlarına güveniyor ve dış dünyayla çok az temasları var. Akademisyenler, halkın yabancılarla temasa geçmeleri halinde hastalıktan ölebileceklerini düşündüklerini söyledi. 

Hükümetin planlarında, adada yaşayan Shompen ve Nikobar halkına ne olacağına dair sorulara yanıt olarak yerli halkın "gerekirse" başka yere yerleştirileceği söylendi.

70 eski hükümet yetkilisi ve büyükelçi başkana mektup yazarak projenin "bu adanın benzersiz ekolojisini ve savunmasız kabile gruplarının yaşam alanlarını neredeyse yok edeceğini" söyledi.