Dünya

Hindistan’ın BM Daimi Temsilcisi, Türkiye'yi "Keşmir meselesini kurcalamakla" suçladı

Pujani’nin Türkiye’ye Hindistan’ın iç meseleleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçınmasını tavsiye ettiği belirtildi

05 Mart 2023 11:25

Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Hindistan’ın başlattığı yardım çalışmaları “Dost Operasyonu’nun sona ermesinden günler sonra, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısında diplomatik tansiyon yükseldi.

Hindustan Times’da yer alan habere göre, Hindistan’ın BM Daimi Temsilcisi Seema Pujanı, Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı  Cemmu ve Keşmir meselelerini “kurcalamakla” suçladı. 

Hint basınının haberinde Türkiye heyetinin Keşmir ve Cemmu konularında ne açıklama yaptığı aktarılmazken Pujani’nin Türkiye’ye Hindistan’ın iç meseleleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçınmasını tavsiye ettiği belirtildi.

The Hindustan Times, gelişmeyi “Türkiye, BM’de Hindistan’ı sırtından mı bıçakladı” başlığıyla aktardı.

Keşmir, Pakistan'ın bağımsızlığından bu yana, bölgenin Hindistan ve Pakistan yönetimi arasında bölünmesi ve Çin'in de bir kısmını almasından beri, Hindistan ve Pakistan arasında bir gerilim kaynağı.

İngiltere'nin 1947'de Hindistan çekilmesinin ardından prenslik olan Keşmir yönetimi Hindistan'la birleşmek isterken, bölge halkı Pakistan'a katılmak için çağrıda bulununca gerilim çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın da ordularıyla duruma müdahale etmesiyle birlikte taraflar ilk olarak 1947'de savaştı. Daha sonra taraflar 1965 ve 1999'da da karşı karşıya geldi.