Dünya

Hindistan ilk uzay uçuşu için astronotlarını seçti

27 Şubat 2024 14:20

T24 Dış Haberler

Hindistan, önümüzdeki yıl yapılması planlanan ülkenin ilk uzay uçuşuna katılmak üzere dört Hava Kuvvetleri pilotunu açıkladı.

Gaganyaan görevi üç astronotu 400 km'lik bir yörüngeye göndermeyi ve üç gün sonra geri getirmeyi amaçlıyor.

Hindistan'ın uzay ajansı Isro uçuşa hazırlanmak için bir dizi test gerçekleştirdiğini açıkladı. Ekim ayında yapılan önemli bir test, roketin arızalanması durumunda mürettebatın güvenli bir şekilde kaçabileceğini öne sürdü. 

Bu başarının ardından Isro, 2025 yılında astronotlar uzaya gönderilmeden önce, 2024 yılında bir test uçuşunun uzaya bir robot götüreceğini duyurdu. 

Isro merkezinde düzenlenen bir törende astronot adayı dört kişi "uzaya gitmeye hazırlanan hayalperestler, maceraperestler ve cesur adamlar" olarak tanımlandı.

Hindistan Hava Kuvvetleri'nden seçilen subaylar Prashanth Balakrishnan Nair, Ajit Krishnan, Angad Pratap ve Shubhanshu Shukla olarak tanıtıldı.

Başbakan Narendra Modi, subayları "Hindistan'ın gururu" olarak tanımlayarak, "Onlar 1.4 milyar Hintlinin özlemlerini uzaya taşıyacak dört güç. Onları kutluyor ve en iyi dileklerimi sunuyorum" dedi.

Yetkililer, pilotların Hava Kuvvetleri pilotlarından oluşan bir havuzdan seçildiğini ve kısa listeye alınmadan önce kapsamlı fiziksel ve psikolojik testlerden geçirildiklerini söyledi. 

Pilotlar 13 ay boyunca Rusya'da sıkı bir eğitimden geçti.