Dünya

Hindistan'da tünel çöktü: Mahsur kalan 40 işçiyi kurtarmak için yarış sürüyor

13 Kasım 2023 12:37

T24 Dış Haberler

Hindistan'ın kuzeyindeki Uttarakhand eyaletindeki yetkililer, çöken tünelde mahsur kalan yaklaşık 40 işçiyi kurtarmak için yarışıyor. 

İşçiler tüneli inşa ederken Pazar sabahı toprak kayması nedeniyle tünelin bir kısmı çöktü. Üst düzey bir yetkili, işçilerle temas kurulduğunu ve onlara oksijen ve yiyecek sağlandığını, ancak kurtarma ekiplerinin, işçileri tahliye etmeye başlayabilmeleri için hâlâ birkaç metrelik enkazı kazmaları gerektiğini açıkladı. 

Üst düzey polis yetkilisi Arpan Yaduvanshi BBC Hintçe'ye verdiği demeçte, kazanın Pazar günü yerel saatle 05:00'te (23:30 GMT) meydana geldiğini, Silkyara tünelinin açılışından yaklaşık 200 metre uzaklıktaki bir kısmının işçiler içerideyken çöktüğünü açıkladı. Uttarkashi bölgesindeki Silkyara tüneli, federal hükümetin Uttarakhand'daki iddialı otoyol projesinin bir parçası. Birkaç Himalaya zirvesinin ve buzulunun bulunduğu bu dağlık eyalet, Hindular için en kutsal yerlerden bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Yakındaki bir heyelan, tünelin üzerine ağır molozların düşmesiyle tünelin çökmesine neden olurken, enkaz yığınları işçilere oksijen tedarikini kesti. Yetkililer, Pazar gecesi telsiz kullanarak mahsur kalan işçilerle iletişim kurabildiklerini söyledi. Ayrıca inşaat çalışmaları için tünele su sağlamak üzere döşenen boru hattının artık işçilere oksijen, yiyecek ve su sağlamak için kullanıldığı belirtildi. Kurtarma ekipleri enkazı kazmak için ekskavatörler ve diğer ağır makineler kullanırken, Uttarkashi'deki üst düzey polis yetkilisi Prashant Kumar, Pazartesi günü ANI haber ajansına verdiği demeçte, "Tünelin yaklaşık 15 metre (49 ft) içine girdik. Yan taraftan ilerliyoruz" dedi. Yetkililer, enkazın temizlenmesinin birkaç saat sürebileceğini ve mahsur kalan işçilere ancak Pazartesi akşamına kadar ulaşabileceklerini açıkladı. 
 
Ulusal ve eyalet afet yardım ekiplerinin işçileri kurtarmak için birlikte çalıştığı ve operasyonların eyalet başbakanı Pushkar Singh Dhami tarafından denetlendiği duyuruldu. Dhami, işçileri kurtarmak için mümkün olan her türlü yardımı teklif eden Başbakan Narendra Modi ile de konuştuğunu söyledi. 

Uttar Pradesh eyaletinden bir işçi Ram Sundar Singh, BBC Hintçe'ye kendisinin ve gece vardiyasındaki birkaç meslektaşının sabah tuvaleti kullanmak için tünelden çıktığını, bölgeye döndüklerinde tünelin çöktüğünü gördüklerini söyledi.

Tünelde mahsur kalan işçilerin çoğu Uttar Pradesh, Bihar ve Batı Bengal gibi diğer eyaletlerden geliyor.