Dünya

Hindistan, askeri insansız hava aracı üreticilerinin Çin parçalarını kullanmasını yasakladı

08 Ağustos 2023 09:46

T24 Dış Haberler

Hindistan son aylarda yerli askeri insansız hava aracı üreticilerinin güvenlik açıklarıyla ilgili endişeleri nedeniyle Çin'de üretilen bileşenleri kullanmasını yasakladı.

Tedbir, nükleer silahlı komşular arasındaki gerilimin ortasında ve Yeni Delhi'nin uzun ömürlü sistemlerin ve diğer otonom platformların daha fazla kullanılmasını öngören bir askeri modernizasyon peşinde koşmasıyla geldi.

Hindistan'ın güvenlik liderlerinin, insansız hava araçlarının iletişim işlevleri, kameralar, radyo iletimi ve işletim yazılımlarındaki Çin yapımı parçaların istihbarat toplamayı tehlikeye atabileceğinden endişe duydukları aktarıldı. 

İnsansız hava aracı ihalelerini görüşmek üzere yapılan iki toplantıda, Hintli askeri yetkililer potansiyel teklif sahiplerine "Hindistan ile kara sınırlarını paylaşan ülkelerden gelen ekipman veya alt bileşenlerin güvenlik nedenleriyle kabul edilmeyeceğini" söyledi. Tutanaklarda askeri yetkililerin kimliği tespit edilemedi. 

Bir ihale belgesi, sistemlerin kritik askeri verileri tehlikeye atan "güvenlik açıklarına" sahip olduğunu söyledi ve satıcıları bileşenlerin kaynağını ifşa etmeye çağırdı.

Üst düzey bir savunma yetkilisi, komşu ülkelere atıfta bulunulmasının Çin için bir "örtmece" olduğunu söylerken, Hindistan endüstrisinin siber saldırılarla ilgili endişelere rağmen dünyanın en büyük ikinci ekonomisine bağımlı hale geldiğini de sözlerine ekledi.

Pekin siber saldırılara karıştığını reddetti. 

2019'daki ABD Kongresi, Pentagon'un Çin'de yapılan dronları ve bileşenleri satın almasını veya kullanmasını yasaklamıştı. 

Başbakan Narendra Modi, son yıllarda güçleri tartışmalı sınırları boyunca Hint askerleriyle çatışan Çin de dahil olmak üzere algılanan tehditleri engellemek için Hindistan'ın insansız hava aracı kabiliyetini geliştirmeye çalıştıklarını söylerken, Hindistan, 2023-2024'te askeri modernizasyon için 1,6 trilyon rupi (19,77 milyar $) ayırdı ve bunun %75'i yerli sanayiye ayrıldı. 

Hükümet ve endüstri uzmanları, Çin parçalarına getirilen yasağın, imalatçıları başka yerlerden bileşen tedarik etmeye zorlayarak askeri insansız hava araçlarının yerel olarak yapım maliyetini artırdığını açıkladı.

Hindistan ordusu için küçük drone tedarikçisi olan Bengaluru merkezli NewSpace Research and Technologies'in kurucusu Sameer Joshi, tedarik zincirindeki malların %70'inin Çin'de yapıldığını söyledi.

Üst düzey bir savunma yetkilisi, Hindistan'ın yerli üretimi artırmak için daha yüksek maliyetleri kabul etmesi gerekeceğini söyledi.