Gündem

Hekimler Türkiye'den 'kaçıyor': Yurt dışında çalışmak için yapılan başvurular son 7 yılda 15 kat arttı

25 Kasım 2019 11:07

Yurt dışında çalışmak için TTB’den sicil verisi isteyen hekim sayısında büyük artış var. 2012 yılında 59 hekim sicil için başvuru yaparken, bu sayı 2019’da 906’ya yükseldi Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman,“Ülkedeki antidemokratik uygulamalar sonucu; gelecek beklentisi her gün giderek azalan ve umudu tükenen hekimler ne yazık ki ülkeden kaçıyorlar" dedi

BirGün'ün haberine göre 2012 yılında 59 hekim sicil için TTB’ye başvurmuştu. Bu sayı 2013 yılında 90’a, 2014’te 118’e, 2015’te 150’ye, 2016 yılında da 245’e yükseldi. 2017 yılına gelindiğinde ise sicil başvurusunda bulunan hekim sayısı, bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 482’ye çıktı. 2018’de de büyük bir artış görüldü, sayı 802 oldu.

Bir yılda üç kat artış

Bu yıl ise 906 hekim sicil başvurusunda bulundu. En çok başvuru, ocak ve ekim aylarında yapıldı. Ocak 2018’de yurt dışında çalışmak istediği için sicil isteyen hekim sayısı 34 iken, bu sayı Ocak 2019’da üç kat artarak 102’ye ulaştı.

"Türkiye'de hekimlik yapılmaz"

TTB’den yapılan açıklamaya göre, bu artışın anlamı şu: Hekimler Türkiye’yi artık ‘hekimlik yapılamaz’ nitelikte buluyor!

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: “Sağlıkta şiddete, hekim emeğinin değersizleştirilmesine, iş güvencesizliğine, atama engellerine, tıp eğitiminin ve uzmanlık eğitiminin içinin boşaltılmasına, performansın yarıştırılmasına, ciro baskılarına vb. rağmen mücadele ederek HEKİMLİK yapmak/yapabilmek istiyoruz!”

Günde ortalama 40 sözlü ve fiziki şiddet bildirimi

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Gazete Duvar’a yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Ülkedeki antidemokratik uygulamalar sonucu; gelecek beklentisi her gün giderek azalan ve umudu tükenen hekimler ne yazık ki ülkeden kaçıyorlar. Hekim arkadaşlarımız ülkeyi terk ederek daha iyi, demokratik bir ortamda çalışmak istiyor.”

İktidarın 2003 yılından bu yana uyguladığı sağlıkta dönüşüm programının hekim ile hastayı karşı karşıya getirdiğini, bunun da şiddeti artırdığını belirten Adıyaman, hekimlere yönelik günde ortalama 40 sözel ve fiziki şiddet bildirimi yapıldığını ifade etti.

İntihar oranı da yükseliyor

Ağır ve güvencesiz çalışan hekimlerin emeğinin değersizleştirildiğine vurgu yapan Adıyaman, “Hekimlerin 5- 6 dakikada hasta bakmaya zorlanması, maaşların düşük tutulup performansa dayalı ücretlendirme sistemi getirildiği için hekimlerin daha çok çalışmak zorunda bırakılması çok büyük bir sorun. Aynı zamanda tükenmişlik sendromuna giren hekimlerde intihar oranının yükselmesi gibi problemler ile karşı karşıyayız” dedi.