Politika

HDP, yerel seçim için yol haritasını belirledi: 31 Mart'ta muhalefet yerine iktidara karşı mücadele

HDP, AKP-MHP bloğunun yenilgiye uğraması için, bazı büyükşehirlerde CHP’nin “uzak durma-görmezden gelme” çabalarını dikkate almadan CHP adaylarına destek verecek

05 Şubat 2019 20:10

HDP, 31 Mart seçimleriyle ilgili yol haritasını belirlerken, muhalefetle değil, iktidarla mücadele stratejisi izleyecek. Buna göre, HDP, mevcut şartlar altında öncelik olarak kayyumlar tarafından yönetilen belediyeleri yeniden kazanma ve ülke genelinde AKP-MHP iktidar bloğunun yenilgiye uğraması için büyükşehirlerde CHP’ye rağmen bazı büyük şehirlerde CHP adaylarını destekleme  kararını aldı. HDP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, AKP-MHP bloğunun kazanma ihtimalinin yüksek olduğu bütün illerde aday gösterilecek, buna karşılık iktidarın oy kaybetme ihtimali olan bazı büyükşehirlerde ise aday gösterilmeyecek.

Bu şehirlerde, HDP, “CHP merkezinin HDP’den uzak durma ve görmezden gelme tavrını dikkate almayacak. CHP adaylarının HDP’yi de kapsayacak çoğulcu demokrasi anlayışından yoksunluklarını belirleyici unsur olarak öne çıkarmayacak. CHP’nin bazı büyükşehir belediye başkan adaylarına oy desteği verilecek.”

HDP kaynakları, AKP-MHP bloğunun verili güçler dengesini etkileyecek düzeyde oy kaybına uğrayarak alacağı bir seçim yenilgisinin, iktidar için bir 'meşruiyet krizi'ni beraberinde getireceğini ve bunun da bir erken seçim yolunu açabileceği yorumunu yaptı.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç’un yarın bir basın toplantısı düzenleyerek, seçim süreci ve batı illerindeki stratejilerine ilişkin açıklamalarda bulunacağı bildirildi.