Politika

HDP milletvekilleri tecride karşı Adalet Bakanlığı önünde dönüşümlü oturma eylemi yapacak

21 Aralık 2022 12:37

HDP milletvekilleri, Abdullah Öcalan’a uygulanan "tecride" karşı, Meclis'ten Adalet Bakanlığı’na yürüdü. HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, tecrit kaldırılana kadar HDP’li milletvekillerinin Adalet Bakanlığı önünde dönüşümlü oturma eylemi yapacaklarını açıkladı. 

HDP’li milletvekilleri Sezai Temelli, Abdullah Koç, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hüseyin Kaçmaz, Şevin Coşkun, Nuran İmir, Feleknas Uca, Dilan Dirayet Taşdemir, Ömer Öcalan, Celadet Gaydalı ve Erdal Aydemir,  Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi protesto etmek için Meclis’ten Adalet Bakanlığı'na yürüdü.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, “İmralı’da hukuk uygulansın” , “Tecrit insanlık suçudur” dövizlerini taşıyan HDP milletvekilleri yürüyüş sırasında polis tarafından durduruldu. 

HDP'li Öztürk, Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin iki yıldır sürdüğünü, sonuç alamadıklarını ve tecrit kaldırılana kadar HDP’li milletvekillerinin Adalet Bakanlığı önünde dönüşümlü oturma eylemi yapacaklarını açıkladı. Tecridin ulusal ve uluslararası mevzuatlara aykırı olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:

“Tecridin ne kanunda ne anayasada ne de Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası sözleşmelerde yeri yoktur. Tecrit bir işkencedir. 2 yıla yakın bir süredir görüştürülmemesi, hiçbir şekilde iletişim kurulmaması, mutlak bir şekilde uygulanması insanlık suçudur. Hükümete, iktidara düşen Sayın Öcalan’ı derhal avukatlarıyla görüştürmek ve bundan sonra da mevcut olan hukukun Sayın Öcalan’a da uygulanması gerekiyor."