Gündem

HDP'de kongre zamanı | Pervin Buldan: HDP, nehri geçmek için yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır

03 Temmuz 2022 11:30

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, HDP’nin 5. Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki HDP salt nehri geçmek için yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5. Büyük Kongresi’ni “Çözüm biziz, sözümüz var” sloganıyla topladı. HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar’ın salona gelmesi üzerine başlayan kongrede Divan üyeliği için oylama yapıldı. Divan üyeliğine Saruhan Oluç, Dilan Dirayet Taşdemir, Dersim Dağ, Serpil Kemalbay seçildi. 

Buldan kongrede yaptığı konuşmada, "Herkes bu salondaki değişime iyi baksın. Bu ses halkların değişim sesidir. Bugünlere kolay gelmedik, engelleri yıka yıka geldik. Komployu ve kumpasları aşa aşa geldik, gelmeye de devam edeceğiz. Bir an bile mücadelemizden vazgeçmedik. Kimseye biat etmedik, bundan sonra da boyun eğmeyeceğimize sizlerin huzurunda söz veriyoruz. Demokrasi yürüyüşümüzle Edirne’den Hakkari’ye demokrasi köprüsü olduk. Parlamentoda yürüttüğümüz çalışmalarla başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösterdik" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - HDP’de kongre zamanı | "Demokrasi İttifakı ile mutlaka kazanacağız"

Buldan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Gücümüz ülkenin her sorununda söz söyleme ve çözüm üretme fikriyatıdır. Halkımızın bize verdiği siyasal gücü her şart altında kullanacağız. Zalim iktidara karşı mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz. Büyüyen demokrasi ittifakı ve Kürdistani partilerle olan ittifakımız umudu daha da büyütmektedir. Demokrasi siyasetindeki rolümüzü en iyi şekilde oynayacağız. Bu final dönemini halkların demokratik şölenine çevireceğiz.”

"AKP, baskı politikalarıyla ülkeyi geriye götürmekte ısrarlı"

“Zaman ileriye doğru ilerlerken, AKP zihniyeti ise bastırma politikasıyla ülkeyi geriye götürmekte ısrar etmektedir. Bu coğrafyaya yüz yılını kaybettiren Kürt sorununun ülkenin önünde durmaktadır. Kürt sorununun çözümsüzlüğü cumhuriyetin demokratikleşmenin önünde engeldir. ‘Bir haftada çatışma ortamını kaldırırım’ diyen Öcalan’ın Kürt sorununu ortadan kaldırırım sözüne ağır tecritle karşılık verilmesi çözümsüzlük kaosunu daha da büyüttü. Tecritte ısrar, İmralı tecridiyle Türkiye’yi komplo atfına hizmet etmektedir. Tecrit sonlandırılmalıdır. Bir yüzyıl daha aynı acılarla böyle devam etmeyecektir.”

"Kürt sorununda çözümün yeri parlamentodur"

“Savaş ve imha politikalarıyla Kürt sorunu gerçeğini ve Kürt halklarının kazanımlarını ortadan kaldıramayacaktınız. Kürt halkının demokratik siyasetteki kararlığını ve Türkiye demokrasi güçleriyle omuz omuza yürüttüğü büyük demokrasi mücadelesi bu ülkenin geleceğinde belirleyici olmaya devam edecektir. Tarih ve rüzgar bizden yanadır. Çözümün adımları eşit yurttaşlıktır, ana dilde eğitimdir, güçlü demokrasi ve yargının yarattığı tahribatların giderilmesidir. Çözüm yeri parlamentodur. Çözüm biziz, çözüm halkımızdır.”

"HDP’nin dönemi başlayacak"

“Önceki deneyimlerimizle bu meselenin her anında yer almaya hazırız. Çözmeyen siyasetlerin dönemi kapanacaktır. HDP’nin dönemi başlayacaktır.”

"Demokrasi ittifakı, cumhuriyeti güçlü bir demokrasiyle birleştirme ittifakıdır"

“Başka bir yol arıyoruz. Bu yol da HDP’nin kararlılıkla ilerlediği 3’ncü yoldur, Türkiye’nin demokrasi ittifakı dediğimiz demokratik ittifaktır. Demokrasi ittifakı aynı zamanda savaş karşıtı mücadele ortaklığıdır. Demokrasi ittifakı cumhuriyeti güçlü bir demokrasisiyle birleştirme ittifakıdır. Önümüzdeki dönem demokrasinin kurulması sürecinde en güçlü rolü oynayacak olan demokrasi ittifakıdır. Siyasal temsiliyeti parlamentoya taşıyacağız. Güçlü demokrasinin inşaatı ve yeni bir toplumsal sözleşmenin yapılması hayati önem taşıyor.”