Dünya

Hava saldırılarının ardından Rus işgali altındaki Herson'da su ve elektrik kesintileri yaşanıyor

Rusya'nın Herson kentinden çekilebileceği konuşuluyordu

07 Kasım 2022 08:43

T24 Dış Haberler

Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna kenti Herson'da, pazar günü yapılan hava saldırıları ve bir barajın zarar görmesinin ardından su ve elektrik kesintileri yaşanıyor. 

24 Şubat'ta başlayan işgalin ilk günlerinde Rusya'nın ele geçirdiği Herson'da savaşın başından bu yana ilk kez bu tür bir kesinti yaşanıyor. 

Moskova tarafından işgal edilen bölgeye atanan yeni yerel yönetimin Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Herson ve yakınındaki bazı bölgelerde geçici olarak su veya elektrik tedariki yoktur" denildi.

Rusya'nın atadığı yetkililer, enerji uzmanlarının sorunu "hızlıca" çözmeye çalıştığını belirtti ve halka "sakin kalma" çağrısı yaptı. 

Yapılan açıklamada, "Bu Ukrayna'nın yaptığı organize saldırı sonucunda Beryslav-Kakhovka otoyolundaki yüksek voltaj hattına bağlı 3 direğin çökmesiyle bağlantılıdır" denildi.

Ukrayna'nın bölgesel yönetimi ise kesintilerden Rusya'yı sorumlu tuttu. Ukrayna'nın bölgedeki yöneticisi Yaroslav Yanuşeviç, Beryslav kenti çevresindeki bir buçuk kilometrelik elektrik hattının "yok edildiğini" ifade etti.

"Beryslav'da büyük ihtimalle işgalciler gidene kadar elektrik olmayacak" diyen Yanuşeviç, Rusların hatların tamir edilmesine izin vermeyeceğini iddia etti.

Rusya acil durum servisileri, Kakhovka barajının da vurulduğunu ifade etti. Ukrayna, Rusya'nın sellere sebep olmak için gelecek haftalarda kritik altyapı tesislerini vuracağını iddia ediyordu. 

Herson'un kaderi ne olacak?

Karşı saldırısını sürdüren Ukrayna güçleri, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan işgalinden bu yana alabildiği tek bölge başkenti olan Herson'a doğru ilerliyor. Rusya'nın geçen hafta bölgedeki yönetim binasında bulunan bayrağını indirmesi, Rusya'nın Herson'da çekilebileceği iddiasını güçlendirmişti. Moskova'nın Herson'a atadığı yöneticilerden Kiril Stremusov da "yüksek ihtimalle" Rus askerlerinin bölgeden çekileceğini söylemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta sonu Rus işgali altındaki Ukrayna bölgesi Herson'dan sivillerin tahliye edilmesi gerektiğini kamuoyu karşısında dile getirdi.

Ukrayna ise tüm bu açıklamalara Rusya'nın kendilerini bir tuzağa çekmeye çalışıyor olabileceğini söyleyerek temkinli yaklaşıyor.

Savaşın başından bu yana Herson'dan 700 bin kişinin ayrıldığı belirtiliyor.