Kültür-Sanat

Hatay'daki Ortak Varoluş Mozaiği, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi

Mozaikte 44 farklı renk tonundaki toplam 40 ton ağırlığında doğal taşlar kullanıldı

24 Temmuz 2022 20:27

Hatay'da bulunan bin 600 metrekare büyüklüğündeki Ortak Varoluş Mozaiği, doğal mermer taşlarından yapılan en büyük taban mozaiği özelliğiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılı Haziran ayında EXPO kapsamında Ortak Varoluş Mozaiği'nin tasarımı ve uygulama projesi için Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'ne (HMKÜ) başvurdu. Arkeoloji Bölümü'nden öğretim üyesi Doç Dr. Banu Özdilek ile bağımsız araştırmacı Arkeolog Dr. H. Onur Tıbıkoğlu, tasarımını gerçekleştirdi.

Görselin tamamlanmasının ardından Mayıs 2021’de kamu-üniversite işbirliği çerçevesinde HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş arasında imzalanan tasarım, devir protokolüyle tanıtıldı. Uygulama projesine, 2021 Ağustos ayında başlandı. Mozaik, 2022 Nisan ayında Antakya Expo Fuar Alanı'nın batı girişinde daire şeklindeki bir meydana, bilim insanları, uzmanlar, Reyhanlı, Defne, Erzin’de bulunan Hatay mozaik sektörünün temsilcileri, zanaatkarlar ile sayısı 300’ü bulan kişinin ortak çabasıyla uygulandı.

"Dünyanın doğal taşlarla yapılmış en geniş taban mozaiği"

Mozaikte 44 farklı renk tonundaki toplam 40 ton ağırlığında doğal taşlar kullanıldı. Eser, 22 Temmuz'da tarihinde Guinness World Records Genel Merkezi'nden görevlendirilen hakemler ve uzmanlarca yerinde ölçülerek 'dünyanın doğal taşlarla yapılmış en geniş taban mozaiği' olarak tescillendi.

Guinness World Records Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Şeyda Subaşı, mozaiğin tamamen doğal taşlardan yapılmış, havadan bakıldığında tanımlanabilir, minimum 500 metrekare büyüklüğe ve en az iki renge sahip olması gerektiğini ifade etti.

Subaşı, Ortak Varoluş Mozaiği’nin bu şartları yerine getirdiğini söyledi ve rekor sahibinin 23 Temmuz 2022 tarihi itibariyle Hatay Büyükşehir Belediyesi olduğunu ifade etti. (DHA)