Gündem

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde işkence iddiası: "Suratıma tükürdü, ‘Kokuyorsunuz pis Afrikalı’ dedi

18 Temmuz 2019 11:09

İzmire'de bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde kalan bir kadın kendisine işkence edildiğini iddia etti. Olay ile ilgili suç duyurusunda bulunuldu ve savcılık soruşturma başlattı.

bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre komisyon üyesi avukatlar Ayşegül Karpuz ve Gizem Metindağ ile İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi avukatlar  Volkan Gültekin ve Ufuk Göncü geri gönderme merkezine gitti.

Tutanak savcılık dosyasında

Avukatlar, merkezde işkence ve kötü muameleye uğrayan kadınla görüştü. Kadının anlattıklarını ve gözlemlerini tutanak haline getirdi ve kadının anlatımlarına ilişkin Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

Savcılığa verilen dilekçeye Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nden alınan adli muayene raporu da eklendi. Suç duyurusu sonrası, savcılık soruşturma başlattı. Suç duyurusundaki raporda bulunan detaylar şöyle: 

  • * Sağ bacakta 2 cm'lik darp
  • * Sol omuzda darp izleri
  • * Sırtta iz 

"Aç bırakıldı"

Tutanakta şu ifadeler yer aldı: "Güvenlik görevlileri, kadının bileklerine tırnaklarını geçirdi. Yine bindirildiği arabada jandarma, kadına yumruk, tokat attı. İzmir- İstanbul yolcuğu boyunca kadına yemek verilmedi.

İstanbul'dan sınır dışı edileceği uçakta en son kıyafetlerini çıkararak sınır dışına gönderilemeye direndi. Bu nedenle pilot uçağı kaldırmadı. Bu sayede sınır dışından kurtuldu ve geri İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi."

Avukatlar,  işkence edilen kadının kız kardeşinin de işkence izlerine tanık olduğunu belirtti. 

İşkence maruz kaldığı iddia edilen kadının yapılanlarları, “Anne ve babam ülkemde gözlerim önünde öldürüldü, beni oraya gönderirseniz beni de öldürürler dedim. Dinlemediler. Dövmeye devam ettiler. Suratıma tükürdü. ‘Kokuyorsunuz pis Afrikalı’ dedi” ifadeleriyle anlattığı aktarıldı.