Politika

Hande Fırat, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmesinin perde arkasını yazdı: Esir takası Bakan Fidan'ın önerisiydi, Türkiye üzerinden yapılacak

17 Mayıs 2025 11:30

Güncelleme: 17 Mayıs 2025 11:48

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki görüşmesinde esir takası konusunda anlaştığını hatırlatarak söz konusu takasın Türkiye üzerinden yapılacağını yazdı. 

Bugünkü köşesinde "Kiev, Moskava, İstanbul üçgeninde yaşananların perde arkasında bilgileri sizlerle paylaşacağım," diyen Hande Fırat, tarafların üç yıl aradan sonra ilk doğrudan görüşmesine ilişkin ayrıntıları yazdı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasında bir liderler görüşmesinin olmayacağı anlaşılınca teknik heyetlerin toplantısı için harekete geçildiğini yazan Fırat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya “Siz İstanbul’dayken Ukrayna heyetiyle üçlü toplantı yapalım, belki dörtlü formata çevirme imkanı da olur” dediğini aktardı. 

Rusya'nın müzakerelerin teknik heyetlerce ele alınmasını istediğini; Ukrayna'nın da liderler tarafından ele alınmasını talep ettiğini aktaran Fırat, tarafların anlaşamadığı noktalarda Bakan Fidan'ın "kolaylaştırıcı rol" oynadığını belirtti. 

Takas üç kategoride ve Türkiye üzerinden

Bakan Fidan'ın "güven artırıcı adımlar" diyerek esir takası önerdiğini, bunun üzerine tarafların masadan ayrılarak başkentlerinden onay aldığını yazan Fırat, "Takas üç kategoride yani siviller, çocuklar ve askerler olarak gerçekleştirilecek. İki taraf önce isimleri belirleyecek. Taraflar takas için Türkiye’nin ev sahipliğini istedi. İki bin kişi gibi büyük rakamlarda takaslar normalde sınır hatlarında gerçekleştiriliyor. Türkiye kritik isimler için devreye girebileceğini söyledi," ifadelerini kullandı. 

Taraflar arasında görüşmelerin devam edebilmesi için masaya iki tarafın da talep ve koşullarını yazılı olarak sunma fikri getirildiğini yazan Fırat, "Mektuplar ya Türkiye üzerinden diğer tarafa iletilecek ya da karşılıklı, doğrudan verilecek," dedi. 

Fırat, ABD Dışişleri Bakanı Rubio'nun İstanbul'dan ayrılırken Bakan Fidan'a “Sürecin emin ellerde olduğundan eminiz, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de sizin somut bir sonuca ulaşacağınızı, başaracağınızı biliyorum” dediğini aktardı. 

Yazının tamamı için tıklayın.