Gündem

Halkbank’ın ABD’deki temyiz davasında karar çıkmadı

Savcı: Halkbank bağımsızlık şemsiyesini kullanamaz

29 Şubat 2024 00:03

ABD’deki Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbank’ın, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ndeki duruşması bugün görüldü.

Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbank’ın, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ndeki duruşması New Yort’ta başladı.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Halkbank’ın avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, hakim, Halkbank avukatlarına 3 dakikalık savunma yapma hakkı verdi.

Davayı takip eden gazeteci Hüseyin Günay, duruşmadaki gelişmeleri paylaştı.

Avukatlar, Halkbank’ın tüm aktivitelerinin Türkiye’de ve Türk hükümeti altında alındığını bu yüzden kontrolü başka bir ülkede olan bir kurumun/bankanın ABD’de yargılanmasının başka bir ülkenin bağımsızlığına aykırı bir davranış olduğunu söyledi.

Avukatların konuşmasından sonra söz alan savcı ise “Yabancı ülke kurumları eğer ticari bir alışverişte bulunuyorsa, bağımsızlık şemsiyesini kullanamazlar. Tıpkı ticari bir kurum gibi değerlendirmeliler” dedi.

Hakim, “O zaman hiç bir kurum başka devlet kurumu olarak değerlendirilemez, biz de bu yasa neden var o zaman dedi?

Savcı, Halkbank’ın bağımsızlık şemsiyesini kullanamayacağını daha önceki içtihatlardan davaları gösterdi. Hakim, herhangi bir karar vermeden duruşmayı bugün için bitirdi.