Gündem

Halka arza nasıl katılırım?

Borsada halka arz konusu son dönemlerde gündemde. Yatırımcılar, halka arz ile ilgili detayları merak ediyor. Birçok yeni yatırımcı, ''Halka arza nasıl katılırım? sorusuna arama motorlarında yanıt arıyor. Peki, halka arza nasıl katılınır? İşte halka arz ile ilgili detaylar

29 Ağustos 2023 16:22

Halka arz hissesi alma şartları ve halka arz birçok yeni yatırımcının merak ettiği sorulardan biri. Borsada yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, ''Halka arza nasıl katılırım?'' sorusunu merak ediyor. Peki, halka arza nasıl katılınır? İşte halka arz ile ilgili detaylar:

Halka arz nedir?

Bir şirketin paylarının BIST Pay Piyasası'nda işlem görebilmesi için yatırımcılara çağrı ve ilan yoluyla satışı yapılarak halka arz eder. Şirketler finansman kaynağı, likidite, kurumsallaşma, tanıtım ve itibar sağlamak amacıyla halka arz olur.

Halka arza katılırken yapılması gerekenler

Halka arza katılırken; şirketin izahnamesi, araştırma raporları, fiyat tespit raporu ve finansal tabloları analiz edilmelidir. Sektöründeki itibarı, ortaklık yapısı ve yönetim kadrosu incelenmelidir. Halka arzda toplanan kaynağın nasıl değerlendirileceğine ve temettü politikasına dikkat edilerek, sektöründe öncü, yatırımları güçlü, mali performansı istikrarlı şirket hisseleri tercih edilmelidir.

Payların değeri ikincil piyasa içerisinde belirlenir. Şirketin karlılık sağlayacağını düşünen yatırımcılar, şirket paylarını satın alarak şirkete ortak olurlar. Yıllık karı üzerinden nakit ve/veya bedelsiz pay şeklinde temettü alma imkânı elde edebilirler.