Gündem

Hakan Fidan, G20'de ABD'li ve Mısırlı mevkidaşlarıyla görüştü; Ankara'nın 'Gazze diplomasisi' sürüyor

Fidan, toplantıların ilk gününde Alman ve Bolivya dışişleri bakanlarıyla da görüştü

22 Şubat 2024 07:33

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 dışişleri bakanları toplantısında ABD'li, Alman, Bolivyalı ve Mısırlı mevkidaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

Fidan, çarşamba günü dünyanın en güçlü 20 ekonomisinin dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantı için Brezilya'nın Rio de Janeiro kentine gitti. 

Fidan burada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la görüştü. Son aylarca sıkça görüşme gerçekleştiren ikili, Gazze konusunda tam ateşkesin bir an önce sağlanması için atılabilecek adımları ele aldı. ABD, bu hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Cezayir'in derhal ateşkes çağrısı yapan tasarısını reddetmişti. 

Ukrayna'daki savaş, NATO’nun genişleme süreci, Azerbaycan-Ermenistan barış görüşmeleri ve diğer bölgesel gelişmelerin ele alındığı görüşmede, ilerleyen dönemde düzenlenecek üst düzey ziyaretlerin takvimi konuşuldu.

Mısır'la ilişkilerin ilerletilmesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta 12 yıl sonra Mısır'a gitmesinin ardından Fidan, G20 toplantısında Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile görüştü. 

Diplomatik kaynaklara göre görüşmede, Erdoğan'ın Mısır'ı ziyareti sırasında imzalanan ortak bildiri doğrultusunda ilişkilerin daha da ilerletilmesi için atılacak adımlar ele alındı.

Gazze'deki durum konusunda siyasi alanda yapılabileceklerin ve daha fazla insani yardım ulaştırılması için alınması gereken tedbirlerin ele alındığı görüşmede, bölgesel konular ve Libya'daki süreç de gündeme geldi.

Şukri'nin 1-3 Mart tarihlerinde düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'na katılması ve İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Birliği Temas Grubu üyelerinin katılımıyla düzenlenecek Gazze Paneli'ne iştirak etmesi de öngörülüyor.

Gazze diplomasisi, La Paz'a Yunus Emre Türk Kültür Merkezi 

Fidan, toplantının ilk gününde ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Bolivya Dışişleri Bakanı Celinda Sosa Lunda ile bir araya geldi.

Fidan ile Baerbock görüşmesinde, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki ilişkiler ele alınırken Bakan Fidan, Gazze'de yaşanan vahşetin sonlandırılmasına yönelik atılabilecek somut adımlara yönelik Türkiye'nin görüşlerini aktardı.

Fidan ile Sosa arasındaki görüşmede de özellikle savunma sanayii, sağlık ve kültür alanlarında ikili ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde mutabık kalındı ve ikili ticareti artıracak adımlar değerlendirildi.

Gazze'de yaşananlar konusu başta olmak üzere, bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alındığı görüşmede, La Paz’da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar da konuşuldu.