Gündem

Habertürk yazarı Kübra Par: Erdoğan, Esad'la barışabilir çünkü...

"Çünkü seçmeninizin en büyük ikinci şikayetini yani sığınmacılar sorununu ancak bu şekilde çözebilirsiniz"

22 Ağustos 2022 10:50

Habertürk yazarı Kübra Par, 20 yıldır iktidarda olan AKP'nin ciddi oy kaybı yaşadığını, seçmenin en çok şikâyet ettiği iki konunun "ekonomi ve Suriyeli sığınmacılar" olduğunu belirterek, "Putin, rakiplerinizin seçimi kazanmasını istemiyor çünkü onların kazanması durumunda Türkiye’yi NATO-Batı ittifakına yakınlaştıracaklarını görüyor... Akkuyu gibi doğrudan yatırımlarla, doğalgazda indirimle ya da kimi Rus oligarkların varlıklarını Türkiye’ye taşımasını teşvik ederek ekonominizi rahatlatabilir.

Fakat karşılığında bazı talepleri var. O şartlardan biri de Suriye rejimi ile barışmanız. Bugüne kadar kanlı bıçaklı olduğunuz Esad ile barışabilir misiniz? Dış politikada büyük bir manevra değişikliği anlamına gelse de aslında işinize gelebilir. Çünkü seçmeninizin en büyük ikinci şikayetini yani sığınmacılar sorununu ancak bu şekilde çözebilirsiniz." diye yazdı.

"Suriyeli sığınmacılar ülkelerine geri dönemez çünkü Esad onlara hain gözüyle bakıyor" düşüncesinin doğru olmadığını kaydeden Par, "Öncelikle ekonomik olarak çok zor günler geçiren Suriye rejiminin tek çıkış yolu tarımsal üretimi arttırmak. Esad’ın, tarımsal iş gücünde kullanmak üzere sığınmacıların geri dönmesine ihtiyacı var.

İkinci neden ise politik. Sığınmacılar meselesi özellikle Batı tarafından Esad’a karşı baskı aracı olarak kullanılıyor. Örneğin seçimlerin meşruiyeti sorgulanıyor." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...

TIKLAYIN - Erdoğan'dan, 10 yıl sonra Esad rejimi ile 'diplomatik ilişki' mesajı: Suriye ile ileri seviyede adımları temin etmemiz gerek

TIKLAYIN - Erdoğan, "Esed'i yenmek gibi bir derdimiz yok" dedi, 2016 konuşması gündem oldu: "Zalim Esed'in hükümranlığına son vermek için oraya girdik"