Gündem

Bütün yönleriyle "sansür yasası": Hangi bilginin doğru olup olmadığının yetkisi savcılarda olacak

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, Candan Yıldız’a yorumladı

14 Ekim 2022 10:33

İktidarın "Dezenformasyon", muhalefetin ise "Sansür" olarak tanımladığı 40 maddelik yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 

Düzenlemeye göre “endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yayan” kimse 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapisle yargılanacak.

Yasayı, Candan Yıldız'a yorumlayan T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu düzenleyen ve hapis cezası öngören 29. maddeye atıf yaparak "neyin haber olup olmadığını savcılara bırakan, neyin doğru bilgi olup olmadığını savcılara bırakan bir madde hayatımıza girmiş durumda" diye konuştu. 

Yasanın jurnalcilik/ihbarcılık sisteminin de önünü açacağını vurgulayan Tahincioğlu şöyle konuştu: 

 "Mesela AKP-MHP Koalisyonunda Çatlak Var' haberi yaptınız. Elbette ki kaynak bunu doğrulamayacak ama işgüzar bir savcı der ki; 'Cumhur İttifakı AKP ve MHP bloğu zaten, bunların arasında çatlak mı olur' diyerek madde 29'a sokabilir. 
Dolar 10 TL olacak diyen insanlar hâlâ yargılanıyor. Dolar bu arada 18 Lira. Bu insanlar "panik yarattınız" diye yargılanıyor. Yağ kuyruğunu çektiğinde benzer bir durumla karşılaşılabilir. Neyin haber olup olmadığını savcılara bırakan neyin doğru bilgi olup olmadığını savcılara bırakan, jurnal sistemini işletmeye yarayacak bir madde hayatımıza girmiş durumda" dedi. 


Haber yapma ve alma hakkına hapis cezası geldi.

İktidar neyi gerekçe sundu, gerçekte olan ne?

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, Candan Yıldız’a yorumladı.