Dünya

Güney Kore hükümeti, "yalnız ölümlerle" mücadele ediyor: En çok orta yaşlı erkeklerin başına geliyor

"Yalnız ölüm" ifadesi, Güney Kore'de tek yaşayan, ailesiyle iletişimi olmayan ve hayatını kaybettikten sonra birkaç gün bulunamayan insanlar için kullanılıyor

19 Aralık 2022 08:58

Güney Kore’de hükümet, son yıllarda çok sayıda orta yaşlı insanın yalnız yaşarken evinde hayatını kaybettiği ve günlerce bulunamadığı, “yalnız ölüm” sorunuyla mücadele etmeye çalışıyor. 

CNN’de yer alan habere göre, Güney Kore yasalarına göre, yalnız yaşayan, ailesi ve akrabalarıyla ilişkisi olmayan, intihar ya da hastalık nedeniyle hayatını kaybeden bir kişi, öldükten sonra bir süre de bulunamayınca, “yalnız ölüm” olarak kayıtlara geçiyor.

Ülkede son yıllarda, “yalnız ölümlerin” artması dikkati çekmeye başlarken bu durumun arkasında nüfus krizi, sosyal hizmetlerdeki uçurum, yoksulluk ve sosyal izolasyon olduğu belirtildi. Tüm bu sorunların Kovid-19 pandemisi sonrası arttığı tespit edildi.

Güney Kore hükûmeti, Yalnız Ölüm Önleme ve Yönetimi Yasası çıkararak her 5 yılda bir yalnız ölümlerin önlenmesi için adımlar atılması kararı aldı.

Hükümet raporları, yalnız ölümlerin orta yaşlı ve yaşlı erkeklerde daha sık görüldüğünü belirtirken 2021'de yalnız ölüm yaşayan erkeklerin sayısı kadınların 5,3 katı çıktı. 

Geçen yıl yalnız ölen kişilerin yüzde 60’ını 50-60 yaş grubu oluştururken 20-30 yaş grubunda bu oran yüzde 6 ila 8 arasında oldu.