Dünya

Güney Kore'de doktorlar greve gitti; hükümet halk sağlığı alarmını "ciddi" seviyeye yükseltti

8 bin 400 doktorun greve başlaması sağlık hizmetlerini etkilemeye başlarken büyük hastaneler ameliyatların yüzde 50'sini iptal etmek durumunda kaldı

23 Şubat 2024 08:56

T24 Dış Haberler

Güney Kore'de binlerce doktor hükümetin işe alım planlarını protesto etmek için greve gitti. Şimdilik hükümetle grevdeki işçiler arasında bir çözüm umudu görünmüyor. Bu nedenle Güney Kore halk sağlığı alarmını ilk kez "ciddi" seviyeye yükseltti. 

Yonhap haber ajansına göre; 8 bin 400 doktorun greve başlaması sağlık hizmetlerini etkilemeye başlarken büyük hastaneler ameliyatların yüzde 50'sini iptal etmek ve acil bakım isteyen hastaları geri çevirmek durumunda kaldı. 

Basında yer alan haberlerde, doktorların grev eylemlerini sürdürecekleri uyarısında bulunmaları nedeniyle ülkenin en büyük hastanelerinden biri hariç hepsinin acil servislerinin kırmızı alarma geçtiği belirtildi.

Doktorlar ne istiyor?

Doktorlar, pediatri, kadın doğum ve acil bakım gibi temel sağlık sektörlerindeki doktor sayısını artırmak amacıyla stajyer doktor sayısını artırma planlarını protesto ediyor.

Ülkedeki asistan ve intörn doktorların neredeyse üçte ikisini temsil eden grevciler, planlanan işe alım hamlesine karşı değil ancak daha yüksek ücret ve iş yüklerinin azaltılması için kampanya yürüttüklerinde ısrar ediyorlar. Hali hazırda yeterli sayıda doktor olduğunu ve ek işe alımların tıbbi bakım standardını tehlikeye atacağını düşünüyorlar. 

Buna karşılık hükümet, Güney Kore'nin hızla yaşlanan toplumunun gelecekte ortaya çıkaracağı sağlık sorunlarını karşılamak için daha fazla doktora ihtiyaç duyulacağını söyledi. Hükümet, 2025 yılına kadar 51 milyonluk ülke nüfusunun beşte birinden fazlasının 64 yaşın üzerinde olacağını tahmin ediyor.

Halk sağlığı riski "ciddi düzeye" çıkarıldı

Sağlık Bakanlığı, "yoğunlaşan" grevi ve bunun halk sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin artan endişeleri gerekçe göstererek ilk kez "sağlık afeti risk alarmını temkinli düzeyden ciddi düzeye yükseltmeye" karar verdiğini açıkladı.