Dünya

Güney Kore'de "Dior çanta" skandalı: First Lady'nin pahalı çantayı kabul ettiği gizli kamera görüntüleri ortaya çıktı; Başkan Yeol zor durumda

Olay, Kasım ayında bir YouTube kanalının Koreli Amerikalı bir papazın Kim'i ziyaret edip ona el çantasını verirken gizli kamerayla kaydettiği bir video klibi yayınlamasıyla ortaya çıktı

24 Ocak 2024 12:25

T24 Dış Haberler

Güney Kore First Lady'sinin Dior marka bir çantayı hediye olarak kabul ettiğini gösteren gizli kamera görüntüleri Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve partisini, Nisan ayında yapılacak seçimler öncesinde zor duruma düşürdü. 

Yoon'un muhafazakar Halkın Gücü Partisi'nin (PPP) bazı üyeleri, Başkan ve eşi Kim Keon Hee'yi, yerel medya tarafından "Dior çanta skandalı" olarak adlandırılan olaydan dolayı özür dilemeye ve en azından çantayı almanın uygunsuz olduğunu kabul etmeye çağırdı.

Olay, Kasım ayında bir YouTube kanalının Koreli Amerikalı bir papazın Kim'i ziyaret edip ona el çantasını verirken gizli kamerayla kaydettiği bir video klibi yayınlamasıyla ortaya çıktı.

First lady'nin kabul ettiği çantanın 3 milyon won yani 2 bin 250 dolar olduğu biliniyor. Analistler, çantayı kabul etmenin Güney Kore'deki enflasyonla mücadele yasasının ihlali olduğunu değerlendiriyor. Başkanın destekçileri ise Kim'in kendisine kurulan yasadışı bir komplonun ve bir karalama kampanyasının kurbanı olduğunu söylüyor.

Anketler alarm veriyor

Yoon'un ofisi ile partisi arasındaki gerginlik geçen hafta parti liderlerinden Kim Kyung-yul'un durumu savurganlığıyla tanınan Fransız Kraliçesi Marie Antoinette'in kötü şöhretine benzetmesiyle tırmanmıştı.

YTN haber kanalının bu hafta yayımladığı bir ankete katılanların yüzde 69'u Yoon'un First Lady ile ilgili tartışmalar konusundaki tutumunu açıklaması gerektiğini söyledi.

News Tomato adlı finans yayını tarafından Aralık ayında yapılan bir başka ankete katılanların yüzde 53'ü Kim'in uygunsuz davrandığına inanırken, yüzde 27'si onu utandırmak için kurulan bir tuzağa düştüğünü söyledi.