Dünya

Güney Afrika'dan UAD'a, İsrail'in Refah'a operasyonunu durdurması için tüm yetkisini kullanması başvurusu

Güney Afrika Cumhuriyeti, Uluslararası Adalet Divanı'na, İsrail'in, Refah kentine planladığı kara operasyonunu durdurması için tüm yetkisini acil kullanması başvurusunda bulundu

13 Şubat 2024 16:19

T24 Dış Haberler

Güney Afrika Cumhuriyeti, Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD), İsrail'in, Refah kentine planladığı kara operasyonunu durdurması için tüm yetkisini acil kullanması başvurusunda bulundu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'taki askeri operasyonlarını genişletme kararının Gazze'deki Filistinlilerin haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek için mahkemenin yetkisini kullanmasını gerektirip gerektirmediğini değerlendirmesi için UAD'a acil bir talepte bulundu.

Güney Afrika, Mahkeme İç Tüzüğü'nün 75. Maddesi'nin 1. bölümüne atıfta bulunarak, mahkemenin "davanın koşullarının taraflardan herhangi biri ya da tümü tarafından alınması ya da uyulması gereken geçici tedbirlerin belirtilmesini gerektirip gerektirmediğini her zaman proprio motu incelemeye karar verebileceğini" söyledi.

Güney Afrika hükümeti dün mahkemeye sunduğu bir talepte, İsrail tarafından açıklanan Refah'a yönelik eşi benzeri görülmemiş askeri saldırının daha şimdiden büyük çaplı ölüm, zarar ve yıkıma yol açmış olmasından ve açacak olmasından ciddi endişe duyduğunu belirtmişti.