Dünya

Güney Afrika'da polis ile nakit para kamyonu soyguncusu kartel arasında çatışma: 18 soyguncu öldürüldü

Kartel ile polis arasındaki çatışma 90 dakika sürdü

02 Eylül 2023 10:25

Güney Afrika'nın Limpopo eyaletinde çıkan çatışmada 18 şüpheli soyguncu polis tarafından öldürüldü.

Ulusal Polis Komiseri Fannie Masemola, Cuma günü Güney Afrika'nın en kuzeyindeki olay yerinden yaptığı açıklamada, şüphelilerin nakit para kamyonu soygunu (CIT) olarak da adlandırılan bir soygun planladıklarına ve diğer eyaletlerde benzer suçlardan sorumlu olduklarına inanıldığını söyledi.

Masemola, Johannesburg'un yaklaşık 400 km (250 mil) kuzeydoğusundaki Makhado'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu kartelin bu eyalette, Mpumalanga ve Gauteng'de bir dizi CIT olayına karıştığına inanıyoruz" dedi.

Yaklaşık 90 dakika süren çatışmada bir polis memurunun çok ciddi şekilde yaralandığını da sözlerine ekledi.

Şüphelilerin hareketlerini birkaç gündür takip eden polise göre, Ocak ayında ülkenin istihbarat biriminin yardımıyla bir soruşturma başlatıldı.

Güney Afrika Polis Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, "Polis adrese yaklaşır yaklaşmaz şüpheli grup ateş etmeye başladı, polis de karşılık verdi. On altı erkek ve iki kadının olay yerinde öldüğü açıklandı" denildi. 

Masemola gazetecilere yaptığı açıklamada polisin "dışarı çıkıp suç işlemeden önce onları tutuklamayı" amaçladığını söyledi.

Nakit para kamyonu soygunlarında yüzde 20 artış

Suç oranının yüksek olduğu ülkede nakit para kamyonu soygunları düzenli olarak gerçekleşiyor. Geçen yıl, soyguncuların polis helikopterine ateş açıp pilotlardan birini yaralamasının ardından polisle girdikleri çatışmada 10 şüpheli ölmüştü.

Mayıs ayında Polis Bakanı Bheki Cele, yılın ilk üç ayında bildirilen 64 vaka ile birlikte nakit para soygunlarında yüzde 20'den fazla artış olduğunu söylemişti. Bakan tarafından her üç ayda bir canlı yayında sunulan suç istatistikleri, dünyanın en yüksek suç oranlarından birine sahip olan ülkede son birkaç aydır istikrarlı bir şekilde yükseliyor.