Kültür-Sanat

"Gülten" belgeseli izleyiciyle buluşuyor

"Yıllar sonra kendisi için hangi bağa diksem yabancı, diyecek Gülten Akın’dır o..."

11 Şubat 2024 00:11

Modern şiirin en önemli isimlerinden Gülten Akın, bir kitap ve bir belgesel film ile şiirseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 2 Şubat’ta “Gülten” hem okurlarla hem izler kitleyle ilk kez İzmir’de Kültür Park İzmir Sanat’ta buluşacak. İki biyografik yapıt da 16 Şubat’ta Ankara’da 5 Mart’ta da İstanbul’da izleyiciler ve okurlarla buluşmaya devam edecek.

Livera Yayınevince yapımcılığı üstlenilen filmin yönetmeni Sefa Sarı. Belgeselin senaryosu, biyografik yapıtın da yazarı Asuman Susam’a ait.

Basın bülteninde ise şu ifadelere yer verildi:

"50’li yıllardan genç bir şair, kendini uzun yolculuğuna, zor zamanların ağusuyla sınayarak hazırlamaktadır. Direngen bir kararlılık, derin tutkularıyla, neden sonra bilgeleşecek bir ruhun içten dışa bakışıyla; ötekini- başkayı hal tercümesiyle kendi duyuşuna katarak. Yıllar sonra kendisi için hangi bağa diksem yabancı, diyecek Gülten Akın’dır o. Dünyada bir varlık olarak, yerini yabancılamanın ağırlığıyla dışarıyla bağ kurarken içinden süzdükleriyle taklit edilemez bir ses bulmuş, ülkeyi, gezegeni, evreni o sesle genişletmiştir.

Yaşadığı toplumun kolektif bilinciyle şairin hafızasındaki kesişmeler, ayrılıklar, kişiler arası ilişkiler; sevgiliyle, çocuklar-torunlarla, dostlar, arkadaşlar, yabancılarla konuşkan bir yalnızlıkta yaşananlar, olan bitenler nelerdir?

 Bu kitap, yaşanılan bir hayattan anlatılan bir hayata ağlar örerek, yaşamı ve şiir yolculuğu iç içe olan Gülten Akın’a başka bir şair Asuman Susam’ın duyuşundan, gözünden yaklaşma, onunla yakınlaşma çabasıdır.

Gülten Belgeseli de bu özel ve önemli şairin şiirine yaşamöyküsüne kuşbakışı bir seyirle odaklanıyor. Şairi farklı kimlikleri ile daha yakından tanımaya çalışırken onun toplumsal, tarihi ve politik tanıklıklarına da bakıyor. Böylece bir şair portresiyle karşılaşan izleyici için ülkenin, toplumun kırılma noktaları, dönüşümleri üzerine de düşünme payı bırakıyor. “Yanlış mı belledim İnsan sorumluluktur” diyen şair, aydın, aktivist, dilci, avukat, sevgili ve anne Gülten’in “uzak kıyıları”, “arka bahçeleri”ni görmek, bilmek için izleyiciye bir olanak sunuyor."